czwartek, 31 marca 2016

Grzyby jak ryby


Grzybowa przekąska idealna na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

3 średnie cebule
1 kg pieczarek
2-3 jajka
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

zalewa:
4 szklanki wody
4-5 łyżek cukru
0,5 szkl. keczupu pikantnego
0,5 szkl. octu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe

Wykonanie
Z pieczarek odciąć ogonki, nie odrywać .
Jajka roztrzepać z przyprawami. Cebulę pokroić w plasterki.
Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajku i panierować w bułce. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Zagotować zalewę wraz z pokrojoną cebulką
Usmażone grzyby układać w naczyniu warstwami z cebulką. Zalać gorącą zalewą po wystudzeniu wstawić do lodówki.
Aby przechować grzyby dłużej należy ułożyć je w słoiczkach, po zalaniu gorącą zalewą słoiczki śmiało wytrzymają 2-3 tygodnie.





środa, 30 marca 2016

Kluski szare z ziemniaków



Składniki:

1 kg ziemniaków surowych
ok.5-6 łyżek mąki pszennej
1 średnia cebula
1 jajko
Smalec do smażenia lub olej
Boczek wędzony lub szynka
Sól



Wykonanie:


Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ja zrobiłam to w malakserze z tarczą do ścierania. Tak samo postępujemy z cebulą. Do masy dodajemy mąkę,  jajko oraz sól do smaku. Podaję, że ok 6 łyżek mąki ale wszystko zależy jakiego gatunku mamy ziemniaki. Jeśli mają w sobie dużo wody musimy ją odcedzić, najlepiej na sicie Dokładnie mieszamy. W większym garnku zagotowujemy wodę lekko solimy. Gdy zacznie wrzeć nabieramy masę ziemniaczaną łyżką lub większą łyżeczką i zanurzamy w wodzie. Kluski gotować około 6-7 minut od wypłynięcia. W między czasie boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju lub niewielkiej ilości smalcu po czym wykładamy na ugotowane wcześniej kluski. U mnie w domu podaję je z gotowaną kapustą kiszoną.









Zupa marchewkowa - krem

  Moja rodzina bardzo lubi zupy a młodszy syn jest fanem zupy marchewkowej. 
   Może i Wam przypadnie do gustu ?





Składniki:
1,5 kg marchewki
szczypta mielonego czosnku jeśli nie lubimy możemy pominąć
kawałek białej część pora
kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki
puszka mleczka kokosowego(400ml)
śmietanka 30% do dekoracji
masło do smażenia ok.3łyżki  
sól, pieprz mielony czarny do smaku
szczypta pieprzu cayenne oraz curry
natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Warzywa oczyścić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Por oraz seler drobniej. Masło rozpuścić , na rozgrzane wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę i seler. Dusić na małym ogniu ok.15 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem  w ilości ok 1- 1,2 litra, gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleczko kokosowe całość zblendować, doprawić do smaku. Dodać śmietankę (opcjonalnie)

 


 

 



wtorek, 29 marca 2016

Chleb z dodatkiem ziemniaków



Witajcie Kochani!!! Chciałabym się cieplutko przywitać i zaprosić na mojego bloga, który z pomocą mojej córki Zuzy właśnie przyszedł na świat :)
Na pewno nie jest jeszcze idealny i zdjęcia też nie są takie jakbym chciała ale z czasem myślę, że będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :)

Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa





 Składniki:

400g mąki pszennej
250 ml wody  100g ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
10g świeżych drożdży

Wykonanie: 

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą. Zagnieść ciasto ( można za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią aby nie obsychało na około 1 godzinkę.. Po tym czasie uformować bochenek i przełożyć go na deskę lub stół na papierze do pieczenia i pozostawić jeszcze na 45-50 minut do ponownego podrośnięcia przykryty ściereczką. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do 240°C. Zaraz po tym przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę wraz z papierem. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą co zapobiegnie wysuszeniu chleba i co zapewni chrupiącą skórkę. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić.