niedziela, 19 czerwca 2016

Niby sernik




Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej tortowej u mnie Mąka Basia
6 żółtek ( białka zostawić do masy)
1 kostka margaryny do pieczenia lub masło 250g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanka cukru

Składniki na masę:
 
6 białek
1 szklanka cukru
3 duże jogurty typu greckiego każdy po 400g
2 budynie śmietankowe – proszek
Kilka kropel aromatu cytrynowego


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach jarzynowych, ułożyć na blaszce o wymiarach 25x38cm.

Wykonanie masy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Dodać jogurty delikatnie wymieszać. Na koniec dodać budynie w proszku.
Masę przełożyć na warstwę ciasta na blaszce. Na niej można ułożyć owoce maliny, brzoskwinie lub porzeczkę u mnie truskawki. Ale równie dobrze smakuje bez dodatków. Do złudzenia przypomina sernik lecz w smaku jest to lekka, delikatna pianka.
Na górze starkować drugą, mniejszą kulkę ciasta piec ok.50 minut w 180 stopniach do zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.








sobota, 18 czerwca 2016

Klopsiki w sosie ogórkowym

Składniki :

500-600g mięsa mielonego z mięsa od szynki lub łopatki. Ale równie dobrze można użyć mięsa mielonego z drobiu.
1niewielka cebula
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
1 jajko
5-6 łyżek bułki tartej
liść laurowy
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1-2 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony czarny
sól  lub vegeta
3-4 ogórki kiszone
siekany zielony koperek lub natka pietruszki
opcjonalnie śmietanka 30%

Wykonanie:

W garnku zagotować ok 600-700ml wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie. Mięso mielone doprawić, uformować klopsiki i wrzucić do gotującej się wody. W między czasie zetrzeć ogórki na tarce o dużych oczkach Do gotujących się klopsików wrzucić potarte ogórki, koperek lub natkę pietruszki i dalej  gotować na niewielkim ogniu ok 20 minut. Jeśli chodzi o przyprawienie sosu najlepiej zrobić to pod koniec gotowania ponieważ ogórki podczas gotowania oddadzą jeszcze soli i mogłoby się okazać, że sos będzie za słony. Aby zagęścić sos można w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić ok. 2 łyżki mąki i dodać do wywaru, zagotować lub dodać śmietankę.






wtorek, 14 czerwca 2016

Flaczki drobiowe


Składniki:

1 kg drobiowych żołądków, u mnie z kurczaka
2 szyje indycze
opcjonalnie udko kurczaka
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
spora część pora
1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy:
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
łyżeczka czerwonej papryki w proszku
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
majeranek ew. przyprawa do flaków
kostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy

opcjonalnie:
2 łyżka masła
2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę

Przygotowanie:

Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć miękkie mięso drobiowe, obrać z kości i z powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować do miękkości. Ja gotuję w szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane zupy można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Podawać z pieczywem
                             


sobota, 11 czerwca 2016

Marchewka z groszkiem




Proporcje w przybliżeniu :)

Około 1 kg marchewki
1 szklanka zielonego groszku u mnie mrożonka ale spokojnie można wykorzystać też groszek konserwowy
2 łyżki masła do gotowania, sól, odrobina cukru do smaku
Dodatkowo: ok. 3 łyżki masła / 2-3 łyżeczki mąki- na jasną zasmażkę

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garneczka zalać wodą tak mniej więcej do połowy wysokości warzyw. Wrzucić 2 łyżki masełka, posolić i lekko pocukrzyć tylko do smaku. Pod koniec gotowania dorzucić groszek. U mnie był to groszek mrożony wcześniej przygotowany na parze wiec nie potrzebuje dużo czasu. Wystarczy, tylko, że się ogrzeje i już jest gotowy. W między czasie przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki, którą podlać wywarem z pod marchewki. Zagotować mieszając aby nie powstały grudki i połączyć z marchewką. Chwilę lekko poddusić i gotowe. Pyszny dodatek do obiadu