czwartek, 28 lipca 2016

Szybki kurczak w kremowym sosie



Sezon na świeże pomidory trwa więc to idealna pora na ten szybki obiad. Pyszny kurczak w aromatycznym kremowym sosie.


Składniki:

30dag piersi z kurczaka
250g serka mascarpone
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 spore pomidory najlepiej malinowe
opcjonalnie ; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
wg uznania zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
olej do smażenia

Wykonanie;

Filet z kurczaka pokroić w niewielką kosteczkę, oprószyć pieprzem i solą. Cebulę obierać i drobno pokroić. Na patelni podsmażyć cebulkę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i obsmażyć. Następnie dodać obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora chwilkę razem smażyć, dodać koncentrat. Całość dusić około 10 minut, dodać mascarpone i dusić jeszcze przez chwilkę do połączenia składników. W między czasie dodać słodką i ostrą paprykę, zioła, doprawić do smaku . Posypać natką pietruszki podać z ulubionym makaronem



poniedziałek, 25 lipca 2016

Karpatka




 
Pyszne ciasto ptysiowe - parzone z masą budyniowo - maślaną uwielbiane przez moją rodzinę



Składniki ciasta:
1 szklanka wody/ 250ml
125g masła
200g mąki pszennej
5 jajek


Wykonanie:
Masło oraz wodę zagotować w garneczku, zmniejszyć nieco płomień, wsypać mąkę i całość energicznie mieszać do połączenia składników i aż ciasto będzie ładnie odchodzić od brzegów. Zdjąć z kuchenki i wystudzić. Po tym czasie wbijać kolejno jajka za każdym razem miksując. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno mieć grudek.
Następnie ciasto rozsmarować na 2 takiej samej wielkości blaszkach. Można zrobić to bezpośrednio na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem  lub na papierze. Ja na cieście robię widelcem delikatne fale . Piec 20-25minut ( w zależności od piekarnika) w 200stopniach. Blaszka 25x38

Składniki masy budyniowej:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe, po 40g
750 ml mleka
1/2 szklanki cukru 
300g masła
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka

Wykonanie masy:
W części mleka rozprowadzić budyń oraz roztrzepane żółtka , resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać budyń i energicznie mieszając ugotować . Po ugotowaniu budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę.

Jeden blat ciasta ułożyć z powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.


czwartek, 21 lipca 2016

Buraczki tarte na zimę

Buraczki, to idealny dodatek do obiadu na zimno czy na ciepło. Można również przed podaniem dodać chrzan wtedy staje się pysznym dodatkiem do mięs. Jeśli chodzi o kształt buraczków, to zawsze jakoś tak z przyzwyczajenia kupowałam okrągłe ale kiedy kupiłam ostatnio podłużne uważam, że są smaczniejsze i na te poluję na straganach.


Składniki:

3 kg buraczków – startych po ugotowaniu
1 łyżka soli
4 goździki
4 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku

Zalewa:
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
1 szklanka cukru, zagotować

Wykonanie:

Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce według upodobań. U mnie zawsze tarte na dużych oczkach oraz część buraków kroje na części a małe w całości. Wymieszać z dodatkami i zalać letnią zalewą, odstawić na 12 godzin. Po upływie czasu dobrze przemieszać nakładać do słoiczków lekko odciskając zalewę. A zalewy zawsze robię o jedną porcję więcej niż potrzeba i po załadowaniu buraczków do słoików zlewam sok/zalewę do słoików z całymi lub krojonymi buraczkami i mam świetny aromatyczny koncentrat na barszcz. Pasteryzować 20 minut.




Wiśnie deserowe

Błyszczące, jędrne wiśnie do deserów, gofrów, tostów a przy okazji pyszny sok.

Składniki:
3 kg wiśni
3 kg cukru

Wykonanie:
Wiśnie wydrylować, zasypać połową ilości cukru, zostawić najlepiej przez noc w chłodnym miejscu.
Na drugi dzień  zagotować i bardzo delikatnie zamieszać wiśnie.
Odlać większość soku i zasypać ponownie wiśnie pozostałym cukrem po czym odstawić na kolejne kilka godzin. Po tym czasie znów zagotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, lekko mieszając. Odlać część soku a wiśnie poukładać do słoiczków i pasteryzować około 10 minut. Tak samo postąpić z sokiem, przelać do słoiczków lub buteleczek i pasteryzować.