wtorek, 30 sierpnia 2016

Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki





Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby.
Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne .

Składniki:
3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek)
1kg marchwi
8-10 cebul
1 puszka ananasa(bez soku)
3 ketchupy 450-475g o smaku łagodnym
1 ketchup 450-475g o smaku pikantnym
1 szklanka octu 10%
300g cukru
4 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1 mała główka czosnku ok 10-12 ząbków
1 szklanka oleju

Przygotowanie:
Olej wlać do garnka dodać po kolei ketchup, cebulę gotować ok 15 minut. Do tego dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, całe ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz. Wymieszać i gotować kolejne 15 minut po czym dodać pokrojoną w kostkę lub paski kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gotować do czasu aż papryka straci surowość, stanie się szklista wtedy dodać ocet i jeszcze chwilę pogotować. Gorący sos przełożyć w słoiki, pasteryzować ( na mokro)20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.








niedziela, 28 sierpnia 2016

Skubaniec Patrycji z jabłkami



Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru + 3 łyżki
5 jaj, białka osobno
3 płaskie łyżeczki do pieczenia
1 kostka margaryny do pieczenia lub masła (250g)
2 łyżki kakao
1kg jabłek ( może być to również agrest, czy porzeczka)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli do ciasta

Przygotowanie:

Mąkę, cukier (3 łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao. Z każdej części ciasta odłożyć nieco na kruszonkę. Jasną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki, na to poskubać ciemne ciasto. W między czasie obrać i pokroić jabłka w kosteczkę, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem, wyłożyć na ciemnym cieście.  Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru, wyłożyć na jabłkach. Na pianę poskubać odłożone ciasto na okruchy. Piec 45minut w 200stopniach, ale najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia patyczkiem ponieważ każdy piekarnik nieco inaczej piecze. Blaszka do pieczenia 38x25





poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chleb orkiszowo - pszenny




Dawno nie było u nas domowego chleba a ten jest pyszny i pachnący. Smak i konsystencja jak dla mnie idealna. Zajadaliśmy jeszcze ciepły z samym masłem

Składniki:

500g mąki orkiszowej u mnie  Basia Mąka z Orkiszu Pełnoziarnista
300g mąki pszennej u mnie  Basia Mąka Extra Wypiek
6oo ml ciepłej wody
16g suszonych drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju /oliwy

Przygotowanie:

Mąkę , drożdże , sól i cukier wsypać do miski stopniowo dolewać wodę oraz oliwę wyrabiać  ręcznie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto będzie dość kleiste lecz dosypywanie mąki nie jest wskazane. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę. Po tym czasie znów zagnieść ciasto i dalej odstawić na kolejną godzinę.  Blaszkę do pieczenia w moim przypadku okrągła tortownica 26cm
ale mogą być dwie małe keksówki wysmarować oliwą i posypać płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć do formy posypać ulubionymi ziarnami oraz poprószyć mąką i odstawić jeszcze na 30 minut. W między czasie nastawić piekarnik na 220stopni góra/dół , piec chleb 40 minut. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć gdy popukamy go od spodu. Wystudzić na kratce.






niedziela, 21 sierpnia 2016

Makaron domowy



Składniki:

Jak zrobić domowy makaron, zasada jest prosta - na każde 100g mąki pszennej + 1 jajko + szczypta soli

Podane składniki wrzucić do miski lub wyłożyć na stolnicy i zagnieść dokładnie sprężyste, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Po czym odstawić ciasto na makaron do miseczki i przykryć ściereczką na 15-20 minut. Po tym czasie podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na cieniutki placuszek po czym kroić nożem lub maszynką do makaronu na odpowiednią szerokość w zależności jaki makaron chcemy uzyskać.  Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, ja czasami dodaję jeszcze odrobinę oliwy . Domowy makaron idealnie nadaje się do rosołu lub wszelkiego rodzaju sosów i zup.