niedziela, 27 listopada 2016

Rolada buraczkowa ze śledziem


Bardzo smaczna rolada dla amatorów zwłaszcza buraczków oraz śledzi. Idealna na świąteczny stół ale również jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.

Podana ilość składników zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Możemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji.


Składniki;

4 duże lub 5 średniej wielkości buraki
4 marchewki
2-3 nie za duże ziemniaki
2 jajka
1 mała cebulka
2-3 nie duże płaty śledziowe a’la matjas
Majonez około 100g
sól
W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale uważam, że nie jest ona konieczna jeśli tylko dobrze odsączymy buraczki.

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać.
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.

 Składanie rolady:

Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i  posmarować majonezem.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować majonezem. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę. Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników, którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie.
Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.










czwartek, 24 listopada 2016

Klopsiki wesołe żółwiki

Może to być wesoła przekąska na imprezę urodzinową dla dziecka,  jak i pomysł na obiad dla niejadka :)

Składniki:

600-700g dowolnego mięsa mielonego
6-7 cienkich parówek
1 średnia cebula
8 ziaren pieprzy czarnego
Masło klarowane lub olej do podsmażenia drobno pokrojonej cebulki
Sól, pieprz mielony czarny do smaku
Majeranek
1 jajko
Bułka tarta
Kilka plastrów żółtego sera bez dziur



Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte ale nie za suche. Z przyprawionego mięsa mielonego uformować dość duże klopsy. 
Z końcówek parówek zrobić nóżki nacinając końcówki jak łapki oraz główki nacinając buźkę i wcisnąć w uformowany klopsik. W główkę żółwika wcisnąć ziarenka pieprzu jako oczka. Ze środkowych części parówek zrobić ogonki. 
Tak przygotowane żółwiki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. 
Po tym czasie wyjąć blaszkę i ułożyć na żółwikach krateczkę z sera żółtego imitującą skorupkę żółwika . Pieczemy kolejne 20minut. 
Najlepiej sprawdzić mięso nakłuwając klopsiki jeśli nie wycieka różowy płyn powinny być gotowe.




sobota, 19 listopada 2016

Ciasteczka orzeszki




Pyszne ciasteczka nazwane orzeszkami, bo do złudzenia je przypominają. Jest z nimi nieco zabawy ale smak wynagradza poniesiony trud. Najczęściej wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna. Robią furorę nie tylko wśród uczniów.

Składniki

250g mąki pszennej
125g masła lub margaryny do pieczenia
1 żółtko
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na parzystą porcji , z których formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać pojedynczo na blaszce/patelni do pieczenia, piec ok 3 minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam takiej maszynki-patelni wprost na gazówkę i za jej pomocą właśnie wypiekam orzeszki ale nie tylko, bo są tam też szyszki, grzybki oraz muszelki. Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować.

Masa orzechowa:

25 dag mielonych orzechów włoskich
25 dag cukru pudru
3 żółtka
20 dag masła
można dodać kieliszek likieru orzechowego lub amaretto
kakao do koloru lub dodać nutelli

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać orzechy , likier i kakao. Ciastka napełnić masą, złożyć w całość.