Ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki oleju
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
dodatkowo:
1 litrowy słoik prażonych jabłek lub tak jak u mnie przesmażone tarte
jabłka, które zaprawiałam w słoiczki na jesień.
Można również przesmażyć na bieżąco 1,5kg jabłek najlepiej kwaskowych z
odrobiną cukru i łyżką masła + 3 łyżki kaszki manny.
Opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem na gęstą pianę, dodając żółtka. Dalej kolejno dodać
olej, aromat oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Całość
delikatnie wymieszać do gładkiego połączenia składników. Połowę ciasta
przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia( tylko dno) formy.
Podpiec przez około 15 minut w 170stpniach do lekkiego zezłocenia ciasta.
Na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone i wystudzone jabłka.
Na warstwie jabłkowej rozsmarować
resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika piec kolejne 30 minut w 170stopniach.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wymiary mojej formy 21x31 z otwieranym bokiem

źródło inspiracji:
Kulinarna Wiola