środa, 1 czerwca 2016

Rolada z truskawkami


Zapraszam na roladę serową z truskawkowym musem i truskawkami. Jest puszysta, wilgotna wręcz rozpływa się w ustach.  Piekłam ją z okazji Dnia Matki wszystkim bardzo smakowała.


Biszkopt
6 jajek
0,5 szklanki cukru
1łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki pszennejBasia tortowa
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrami, dodawać kolejno żółtka. Na koniec przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) z wyposażenia piekarnika. Piec w 170stopniach ok 20-25 minut. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej.
Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
400g serka mascarpone
400g serka waniliowego, homogenizowanego
Opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru w zależności jak słodkie lubimy

Wykonanie:
Oba serki dobrze razem zmiksować na gładki krem, opcjonalnie można dodać cukru pudru ale uważam, że nie jest to  konieczne. Część masy zostawić na dekoracje.

Mus truskawkowy
300 g truskawek
2-3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Niewielka ilość zimnej wody - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Owoce umyć zmiksować na gładko, dodać cukier oraz 2 łyżki soku z cytryny co pozwoli na zachowanie ładnego koloru. Zagotować, do gotujących się truskawek wlać przygotowaną mąkę. Konsystencja ma być dość gęstego kisielu.

Rolada składanie:
Rozwinąć delikatnie roladę, posmarować letnim musem z truskawek, na to wyłożyć masę serową. Ja ułożyłam na masie serowej nieco pokrojonej drobno truskawki. Delikatnie zwinąć roladę. Ja najczęściej zawijam dodatkowo w folię aluminiową aby nadać jej ładny kształt i tak odstawiam do lodówki do schłodzenia na ok 2-3 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i dowolnie dekorować.





3 komentarze: