sobota, 3 grudnia 2016

Sernik gotowany, bez pieczenia



Sernik gotowany, to świetna alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika.
Ciasto jest bardzo smaczne, aksamitne w smaku. Przygotowałam je na urodziny młodszego syna, moja rodzina i znajomi byli nim zachwyceni.
 


Składniki:

1 kg sera białego śmietankowego
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
250g masła
2 budynie waniliowe
herbatniki u mnie czekoladowe
rodzynki ilość wg uznania

Dodatkowo:

wiśnie drylowane
Gorzka czekolada 100g+ ok 180 ml śmietanki 30/36% na polewę
Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy.

Przygotowanie:

Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Jajka ubić z cukrami, dodać zmielony ser, suchy proszek budyniowy oraz namoczone wcześniej rodzynki. . W między czasie masło rozpuścić w garnku. Po rozpuszczeniu masła dodać do niego przygotowany ser i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Należy robić to dość dokładnie i energicznie ponieważ ser lubi przywierać do dna.
Na dno tortownicy( u mnie 26cm) wyłożyć herbatniki ( ja dodatkowo wyłożyłam formę folią spożywczą ale nie jest to konieczne) Do tak przygotowanej formy wyłożyć jeszcze ciepły ser. Na nim ułożyć wiśnie, schłodzić. Po wystudzeniu (u mnie cała noc) dekorować polewą czekoladową.


   

Inspiracja: Ewa Gotuje



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że nie tylko wygląda :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, zachęcam do wypróbowania :) Równie serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jak długo ma się gotować ser ?

    OdpowiedzUsuń
  4. To tak jak z budyniem, do pełnego zagotowania, do pierwszych bąbelków i będzie gotów. Cały czas energicznie mieszając. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pisze Pani o serze śmietankowym, jakiego Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie to biały ser śmietankowy, twarogowy tzw. krówka

    OdpowiedzUsuń