Sernik gotowany, to świetna alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika.
Ciasto jest
bardzo smaczne, aksamitne w smaku. Przygotowałam je na urodziny młodszego syna,
moja rodzina i znajomi byli nim zachwyceni.
Składniki:
1 kg sera białego śmietankowego
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
250g masła
2 budynie waniliowe
herbatniki u mnie czekoladowe
rodzynki ilość wg uznania
Dodatkowo:
wiśnie drylowane
Gorzka czekolada 100g+ ok 180 ml śmietanki 30/36% na
polewę
Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając
stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy.
Przygotowanie:
Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do
ziemniaków. Jajka ubić z cukrami, dodać zmielony ser, suchy proszek budyniowy
oraz namoczone wcześniej rodzynki. . W między czasie masło rozpuścić w garnku.
Po rozpuszczeniu masła dodać do niego przygotowany ser i dokładnie wymieszać.
Cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Należy robić to dość dokładnie
i energicznie ponieważ ser lubi przywierać do dna.
Na dno tortownicy( u mnie 26cm) wyłożyć herbatniki (
ja dodatkowo wyłożyłam formę folią spożywczą ale nie jest to konieczne) Do tak
przygotowanej formy wyłożyć jeszcze ciepły ser. Na nim ułożyć wiśnie,
schłodzić. Po wystudzeniu (u mnie cała noc) dekorować polewą czekoladową.
Inspiracja: Ewa Gotuje
Ale apetycznie wygląda) )
OdpowiedzUsuńZapewniam, że nie tylko wygląda :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, zachęcam do wypróbowania :) Równie serdecznie pozdrawiam :)
UsuńJak długo ma się gotować ser ?
OdpowiedzUsuńTo tak jak z budyniem, do pełnego zagotowania, do pierwszych bąbelków i będzie gotów. Cały czas energicznie mieszając. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPisze Pani o serze śmietankowym, jakiego Pani użyła?
OdpowiedzUsuńU mnie to biały ser śmietankowy, twarogowy tzw. krówka
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń