Pyszne ciasto na każdą okazję :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
250g masła schłodzonego
0,5 szklanki cukru
250g masła schłodzonego
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto podzielić na 2 nierówne części, schłodzić.
5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko
odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka.
Na
to piana :
5 białek
0,5 szklanki cukru
3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej
Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz kisiel.
Pianę wyłożyć na jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą
część ciasta.
Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz