czwartek, 7 czerwca 2018

Kruche ciasteczka z dżemem


Kruche, smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka na każdą okazję


Składniki:

400 g mąki pszennej
3 jajka
150g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego
2 łyżeczki cukru waniliowego

Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować niezbyt cienko.
Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem.
Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, lekko docisnąć.         Zwinięte ciasto pokroić na kilkucentymetrowe odcinki.
Piec w 180 stopniach ok 18-20 min w zależności od wielkości, wychodzi około 30-35sztuk
 








2 komentarze: