Składniki:
2 szklanki
mąki pszennej
5 dużych jaj
¾ szklanki
cukru
250g
margaryny do pieczenia
0,5 szklanki
oleju
0,5 szklanki
suchego maku
1 łyżka
ciemnego kakao
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżka octu
olejek migdałowy: kilka kropel
Do dekoracji
cukier puder lub lukier wg uznania
Przygotowanie:
W misce
utrzeć mikserem margarynę z cukrem na puszystą masę dodając kolejno żółtka.
Nie
przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia
oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość
już ręcznie łyżką.
Ciasto
podzielić na 3 części do jednej dodać mak do drugiej kakao, jedna porcja
zostaje bez dodatków.
Ciasto wyłożyć
warstwami do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki.
Piec około
35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i
dowolnie udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Babka jest
puszysta, delikatna a dzięki olejowi nie jest sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz