poniedziałek, 20 marca 2017

Babka kakaowo-makowa





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
5 dużych jaj
¾ szklanki cukru
250g margaryny do pieczenia
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki suchego maku
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
olejek migdałowy: kilka kropel
Do dekoracji cukier puder lub lukier wg uznania

Przygotowanie:

W misce utrzeć mikserem margarynę z cukrem na puszystą masę dodając kolejno żółtka.
Nie przerywając miksowania dodać olej oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać całość już ręcznie łyżką.
Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać mak do drugiej kakao, jedna porcja zostaje bez dodatków.
Ciasto wyłożyć warstwami do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki.
Piec około 35 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować lukrem lub cukrem pudrem.   
Babka jest puszysta, delikatna a dzięki olejowi nie jest sucha.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz