Leśny mech
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
1 opakowanie siekanego,
mrożonego szpinaku 450g
3 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia
Masa śmietanowa,
składniki:
500ml. Śmietany kremówki
30%
1 opakowanie masy
śmietanowej , malinowej Dr.Oetker
Dodatkowo: maliny
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i
dokładnie na sicie odcisnąć z wody, dodatkowo zblendować.
Piekarnik nagrzać do 170-180stopni,
przygotować tortownicę 24cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Jajka wraz z cukrem ubić
na puszystą masę, dodać do niej olej, zblendowany szpinak. Na koniec dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowaną masę
przelać do tortownicy i piec 50 minut, do suchego patyczka. Jednak czas należy
odpowiednio kontrolować, nie wszystkie piekarniki pieką tak samo.
Po upieczeniu ciasto
wystudzić następnie ściąć wierzch, który pokruszyć, będzie to wykończenie góry
ciasta. Pozostałe ciasto przekroić na 2 części.
Masę śmietanowa
przygotować według przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodając owoce, przełożyć
blaty ciasta, ozdabiając górę ciasta okruchami lekko dociskając oraz owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz