środa, 19 grudnia 2018

Ciasteczka korzenne


Ciasteczka korzenne

Pyszne, aromatyczne i kruche ciasteczka, które smakują nie tylko w okresie świątecznym. To również świetna rodzinna zabawa w wycinanie i pieczenie ciasteczek.

Składniki:

2 opakowania w sumie 40g przyprawy do ciasteczek korzennych ( lubimy mocno korzenne)
300g mąki pszennej
1 kostka masła 200g
2-3 duże żółtka
100g cukru pudru

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć  na godzinkę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty.
Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają.
Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut w 180stopniach. Po upieczeniu jeszcze przez chwilę pozostawić je na blasze po czym przełożyć na talerz.W zależności od wielkości ciasteczek wychodzą 2-3 blachy z wyposażenia piekarnika.




4 komentarze:

  1. mmm... ciasteczka maślane najlepsze do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasteczka przepis zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Wreszcie ktoś nie oszczędza na przyprawie korzennej . Ja też lubię dać jej sporo. Proste składniki, musi wyjść. Bylam w niedzielę na pikniku gdzie były do kawy korzenne serca i zatęskniłam za tym smakiem!!!! Nie chcę kupować wolę zrobić sama. Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bylam w niedzielę na pikniku gdzie do kawy były korzenne serca. Zatęskniłam za tym smakiem i chciałam upiec. Dziękuję za przepis. Musi wyjść: proste składniki, dużo przyprawy (tak jak lubię). Szybko, bez udziwnienia, smak tradycji. Pychota!

    OdpowiedzUsuń