Ciasteczka
korzenne
Pyszne,
aromatyczne i kruche ciasteczka, które smakują nie tylko w okresie świątecznym.
To również świetna rodzinna zabawa w wycinanie i pieczenie ciasteczek.
Składniki:
2 opakowania
w sumie 40g przyprawy do ciasteczek korzennych ( lubimy mocno korzenne)
300g mąki
pszennej
1 kostka
masła 200g
2-3 duże
żółtka
100g cukru
pudru
Przygotowanie:
Z podanych składników
zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę i odłożyć na godzinkę do lodówki do schłodzenia.
Po tym
czasie ciasto rozwałkować na około 0,5cm i wycinać dowolne kształty.
Ciastka w
trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można
układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają.
Piec w
rozgrzanym piekarniku 8-10 minut w 180stopniach. Po upieczeniu jeszcze przez
chwilę pozostawić je na blasze po czym przełożyć na talerz.W zależności od wielkości ciasteczek wychodzą 2-3 blachy z wyposażenia piekarnika.
mmm... ciasteczka maślane najlepsze do kawy! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka przepis zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Wreszcie ktoś nie oszczędza na przyprawie korzennej . Ja też lubię dać jej sporo. Proste składniki, musi wyjść. Bylam w niedzielę na pikniku gdzie były do kawy korzenne serca i zatęskniłam za tym smakiem!!!! Nie chcę kupować wolę zrobić sama. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńBylam w niedzielę na pikniku gdzie do kawy były korzenne serca. Zatęskniłam za tym smakiem i chciałam upiec. Dziękuję za przepis. Musi wyjść: proste składniki, dużo przyprawy (tak jak lubię). Szybko, bez udziwnienia, smak tradycji. Pychota!
OdpowiedzUsuń