środa, 27 lutego 2019

Chrust, algierskie ciastka Griwech




Koniec karnawału zbliża się wielkimi krokami, jutro tłusty czwartek.  
W ubiegłym roku królowały gniazdka inaczej pączkihiszpańskie a dziś przygotowałam Griwech - algierskie ciasteczka.
W smaku zupełnie przypominają mi chruściki lecz zamiast cukru pudru posmarowane są płynnym miodem i posypane sezamem.
Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne

Składniki ciasta:

500g mąki pszennej
4g drożdży instant
2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g)
1 jajko
150 g masła
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
120 ml  letniej wody
Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia

Dodatkowo:
Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy oraz cukru, w którym maczane są ciastka i obsypuje sezamem. U mnie płynny miód gryczany oraz sezam.

Przygotowanie:

Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść gładkie, miękkie i sprężyste ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na kilka części, przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wycinać prostokąty ( 8x13), które ponacinać wzdłuż i przekładać/przewijać jak chruściki.
Aby były pełniejsze można nakładać po 2 prostokąty na siebie i wtedy przekładać, wtedy po upieczeniu/usmażeniu będą pełniejsze bez szczelin w środku.
Warto obejrzeć filmiki na youtube aby zapoznać się z techniką zaplatania ciasta. Ja obejrzałam dopiero po upieczeniu swoich ciastek.
Przygotowane ciastka wrzucać na gorący olej, smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posmarować płynnym miodem za pomocą pędzelka i posypać sezamem.







 Źródło inspiracji http://www.recette-delice.com/griwech/

1 komentarz: