Składniki:
100 g masła
200 g mąki
4 jajka
1 szklanka wody
odrobina soli
olej do smażenia
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Wykonanie:
W garneczku zagotować wodę z masłem oraz odrobiną soli. Do gotującej się wody
z masłem wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zrobi się gładkie, bez grudek.
Następnie wystudzić i dodawać kolejno jajka, miksować na gładką masę.
Powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i wyciskać
ciasto na wcześniej przygotowane kwadraciki z papieru do pieczenia.
W głębokiej patelni lub garneczku rozgrzać olej, następnie wrzucać kolejno
przygotowane gniazdka papierem do góry. W między czasie zdjąć papierek i smażyć
z obu stron na złoty kolor. Usmażone ciastka układać na ręczniku papierowym w
celu odsączenia nadmiaru oleju.
Po przestudzeniu polukrować.
Z porcji wychodzi ok 20 szt ciastek, w zależności jakie duże zrobimy ale
proponuję wykonać je z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka
Bardzo smacznie wyglądają.Chętnie zjadła bym jednego :)
OdpowiedzUsuńA mi nie wyszły papier nie chciał się odkleić😭
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam takiego problemu, może olej był zbyt mało rozgrzany :(
UsuńA ja proponuję każdy kawałek papieru posmarować olejem, wtedy bez obaw samo gniazdko odejdzie 😊
OdpowiedzUsuń