sobota, 14 maja 2016

Pączki hiszpańskie, gniazdka z ciasta parzonego




 Składniki:

100 g masła
200 g mąki
4 jajka
1 szklanka wody
odrobina  soli
olej do smażenia

Lukier:
cukier puder
sok z cytryny

Wykonanie:

W garneczku zagotować wodę z masłem oraz odrobiną soli. Do gotującej się wody z masłem wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zrobi się gładkie, bez grudek.
Następnie wystudzić i dodawać kolejno jajka, miksować na gładką masę. Powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką ozdobną i wyciskać ciasto na wcześniej przygotowane kwadraciki z papieru do pieczenia.
W głębokiej patelni lub garneczku rozgrzać olej, następnie wrzucać kolejno przygotowane gniazdka papierem do góry. W między czasie zdjąć papierek i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ciastka układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Po przestudzeniu polukrować.

Z porcji wychodzi ok 20 szt ciastek, w zależności jakie duże zrobimy ale proponuję wykonać je z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka






3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wyglądają.Chętnie zjadła bym jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi nie wyszły papier nie chciał się odkleić😭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie miałam takiego problemu, może olej był zbyt mało rozgrzany :(

      Usuń