niedziela, 29 maja 2016

Kiszona młoda kapusta




Młoda kapusta idealnie nadaje się na kiszoną. Jest delikatniejsza, szybciej się kisi i doskonale smakuje w surówce jako dodatek obiadowy ale chyba najlepiej smakuje wyjadana prosto ze słoika.


Na 1 główkę białej kapusty ok. 2-3 łyżki soli, jeśli lubimy można ukisić kapustę z marchewką a nawet z koperkiem. Ja zazwyczaj kiszę samą bez dodatków lecz tym razem będzie z marchewką.

Wykonanie:

Kapustę obrać z ciemnych zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować ja to robiłam w malakserze. 
Wrzucić do miski.
Marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty zasolić i wymieszać.
Poszatkowaną i zasolona kapustę zostawić w misce na około 3 godzinki po czym poprzekładać w słoiki dość dobrze ubijając. Zalać pozostałym sokiem z kapusty i zakręcić słoiki.
Ułożyć słoiki w misce lub na tacy gdyż kapusta będzie odrabiać, gazować.Najlepiej zostawić ją w kuchni.
Po 3-4 dniach kapusta jest już gotowa do zajadania. Jeśli chcemy aby kapusta nam się nie przekisiła i nie była zbyt kwaśna tylko jak ja to mówię małosolna należałoby włożyć ją po tych 4 dniach do lodówki aby spowolnić proces dalszego kiszenia.






4 komentarze:

  1. Witam, mam pytanko, czy taka kapusta po zakręceniu słoików może długo stać, czy trzeba ją w miarę szybko spożyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o młodą kapustę nigdy nie robię zbyt dużej ilości aby na bieżąco ją zużyć. Ale spokojnie jeśli dobrze odrobi w cieplejszych warunkach/ w kuchni i jest dobrze dokręcone wieczko w chłodnej piwniczce wytrzyma nawet kilka miesięcy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie stosuje Pani żadnych przypraw: listka? kminku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typu liść laurowy czy ziele angielskie, kminek dodaję podczas gotowania kapusty na bieżąco. Bardzo lubimy surówkę a do niej jednak wolę "czystą" kapustę, bez dodatków.Pozdrawiam serdecznie

      Usuń