Młoda kapusta idealnie
nadaje się na kiszoną. Jest delikatniejsza, szybciej się kisi i doskonale
smakuje w surówce jako dodatek obiadowy ale chyba najlepiej smakuje wyjadana
prosto ze słoika.
Na 1 główkę białej kapusty
ok. 2-3 łyżki soli, jeśli lubimy można ukisić kapustę z marchewką a nawet z
koperkiem. Ja zazwyczaj kiszę samą bez dodatków lecz tym razem będzie z
marchewką.
Wykonanie:
Kapustę obrać z ciemnych
zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować ja to robiłam w malakserze.
Wrzucić do miski.
Marchew zetrzeć na tarce i
dodać do kapusty zasolić i wymieszać.
Poszatkowaną i zasolona
kapustę zostawić w misce na około 3 godzinki po czym poprzekładać w słoiki dość
dobrze ubijając. Zalać pozostałym sokiem z kapusty i zakręcić słoiki.
Ułożyć słoiki w misce lub na tacy gdyż kapusta będzie odrabiać, gazować.Najlepiej zostawić ją w kuchni.
Ułożyć słoiki w misce lub na tacy gdyż kapusta będzie odrabiać, gazować.Najlepiej zostawić ją w kuchni.
Po 3-4 dniach kapusta jest
już gotowa do zajadania. Jeśli chcemy aby kapusta nam
się nie przekisiła i nie była zbyt kwaśna tylko jak ja to mówię małosolna
należałoby włożyć ją po tych 4 dniach do lodówki aby spowolnić proces dalszego
kiszenia.
Witam, mam pytanko, czy taka kapusta po zakręceniu słoików może długo stać, czy trzeba ją w miarę szybko spożyć?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o młodą kapustę nigdy nie robię zbyt dużej ilości aby na bieżąco ją zużyć. Ale spokojnie jeśli dobrze odrobi w cieplejszych warunkach/ w kuchni i jest dobrze dokręcone wieczko w chłodnej piwniczce wytrzyma nawet kilka miesięcy.
OdpowiedzUsuńNie stosuje Pani żadnych przypraw: listka? kminku?
OdpowiedzUsuńTypu liść laurowy czy ziele angielskie, kminek dodaję podczas gotowania kapusty na bieżąco. Bardzo lubimy surówkę a do niej jednak wolę "czystą" kapustę, bez dodatków.Pozdrawiam serdecznie
Usuńo matko, ja uwielbiam kiszonki :) młodej kapusty jeszcze nie kisiłam. muszę to nadrobić :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie czy po ukiszeniu można zagotować i przerwać proces koszenia
OdpowiedzUsuńOczywiście, można :)
UsuńZrobiłam i wszystko do kosza splesniala.uwazam że dziś dużo chemii we wszystkim kiedyś robiłam i było ok
OdpowiedzUsuńTo prawda... dziś trudno o dobry produkt :) Pozdrawiam serdecznie
Usuń