Gwarancją
udanego wypieku jest przestrzeganie zasady aby wszystkie składniki ciasta były
w temperaturze pokojowej.
Składniki:
2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej
pół kostki
świeżych drożdży/ 50g
3 jajka
3/4szklanki
cukru + mały cukier waniliowy
0,5 szklanki
ciepłego ale nie gorącego mleka
3/4 szklanki
oleju
Dowolne
owoce u mnie mrożona czerwona porzeczka
Kruszonka:
0,5 kostki
margaryny do pieczenia
0,5 szklanki
cukru + łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka
maki pszennej
Razem
zagnieść palcami na okruchy
Przygotowanie:
Do miski
wkładać po kolei roztrzepane jajka, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku,
cukier, olej oraz na samym końcu mąkę.
Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na spokojnie 3 godziny.
Po tym
czasie zamieszać/ połączyć na jednolitą masę, ciasto, wyłożyć na wyłożoną
papierem blaszkę o wymiarach 25x25 lub tortownica ułożyć na nim owoce oraz
kruszonkę. Piec ok 40minut w nagrzanym piekarniku ale najlepiej pod
koniec sprawdzić ciasto patyczkiem, ponieważ piekarniki nie zawsze równo pieką.
Po
wystudzeniu polałam ciasto lukrem z cukru pudru oraz cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz