wtorek, 10 maja 2016

Drożdżowiec z czerwoną porzeczką


Gwarancją udanego wypieku jest przestrzeganie zasady aby wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej.

Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
pół kostki świeżych drożdży/ 50g
3 jajka
3/4szklanki cukru + mały cukier waniliowy
0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
3/4 szklanki oleju

Dowolne owoce u mnie mrożona czerwona porzeczka

Kruszonka:
0,5 kostki margaryny do pieczenia
0,5 szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka maki pszennej

Razem zagnieść palcami na okruchy

Wykonanie:

Do miski wkładać po kolei roztrzepane jajka, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier, olej oraz na samym końcu mąkę.
Wszystko połączyć na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na spokojnie 3 godziny.
Po tym czasie zamieszać ciasto, wyłożyć  na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x25 lub tortownica ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę.  Piec ok 40minut ale najlepiej pod koniec sprawdzić ciasto patyczkiem, ponieważ piekarniki nie zawsze równo pieką.
Po wystudzeniu polałam ciasto lukrem z cukru pudru oraz cytryny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz