poniedziałek, 9 maja 2016

Leczo z cukinii i papryki


 


SKŁADNIKI:

3-4 cukinie, ilość można dowolnie zwiększać w razie własnych potrzeb
3szt cebule
3szt średnie marchewki- opcjonalnie
kiełbasa w/g upodobań smakowych. U mnie surowa, podwędzana
4-5szt papryki kolorowe
3szt duże pomidory sparzone i obrane ze skórki lub 2-3 łyżki koncentratu
3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
sól, cukier do smaku
przyprawy jakie lubimy; pieprz mielony
chili sproszkowana, zioła toskańskie
oregano
natka pietruszki, majeranek
łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia

Przygotowanie:

W większym garnku lub brytfannie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w pióra cebulkę.
Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę lub pół plasterki kiełbasę.
Po kilku minutach kolejno pokrojoną paprykę w większą kostkę lub paski, pomidory, w cienkie plasterki marchewkę, na końcu pokrojoną cukinię. Osobiście młodej cukinii nie obieram wystarczy umyć. Dodać przyprawy.
Gotować wszystko na wolnym ogniu, dodać koncentrat ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Na koniec dodaję poszatkowaną drobno natkę pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz