Składniki:
600g mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej ale może też być mieszane
2-3 płaskie łyżki czerwonej papryki w proszku
1 spora łyżeczka kuminu czy inaczej kminu rzymskiego mielonego
Czosnek granulowany lub 2 ząbki drobno posiekanego wg uznania
Pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku
ok 50-60 ml bardzo zimnej wody
Wykonanie:
Mięso dokładnie wyrabiamy z przyprawami dolewając ok 50-60ml zimnej wody. Najlepiej gdy zostawimy je na noc w lodówce
wtedy przejdzie ładnie smakami oraz też
będzie je łatwiej formować.
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić mięso i formować w kształcie wałeczka.
U mnie porcjowałam mięso po 120g aby były mniej więcej tej samej wielkości.
Można smażyć je na patelni grillowej kilkakrotnie przewracając aby ładnie
się usmażyły ale też doskonale nadają się na grilla podane z ulubioną sałatą i
sosem czosnkowym.
to jest pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńA to mięso mielimy?
OdpowiedzUsuńJeśli masz w kawałku, to trzeba zmielić. W przepisie napisałam mielone :) Pozdrawiam
UsuńLudzie,umiecie czytać?
UsuńWyglada zachecajaco,jak dlugo smazyc i na jakim tluszczu?
OdpowiedzUsuńJeśli piekę na patelni grillowej wtedy staram się nie używać dodatkowo tłuszczu ale można delikatnie posmarować patelnię oliwą. Smażyć ze wszystkich stron kilkakrotnie odwracając do ładnego zrumienienia mięsa. Podobnie jak przy kotletach mielonych :)Pozdrawiam
UsuńWyglądają tak pięknie i apetycznie że napewno zrobię.
OdpowiedzUsuńCzy można upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńOczywiście, można :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuń