niedziela, 1 maja 2016

Kebabki nie tylko na grilla




Składniki:

600g mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej ale może też być mieszane
2-3 płaskie łyżki czerwonej papryki w proszku
1 spora łyżeczka kuminu czy inaczej kminu rzymskiego mielonego
Czosnek granulowany lub 2 ząbki drobno posiekanego wg uznania
Pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku
ok 50-60 ml bardzo zimnej wody

Wykonanie:

Mięso dokładnie wyrabiamy z przyprawami dolewając ok 50-60ml zimnej wody.  Najlepiej gdy zostawimy je na noc w lodówce wtedy  przejdzie ładnie smakami oraz też będzie je łatwiej formować.
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić mięso i formować w kształcie wałeczka.
U mnie porcjowałam mięso po 120g aby były mniej więcej tej samej wielkości.

Można smażyć je na patelni grillowej kilkakrotnie przewracając aby ładnie się usmażyły ale też doskonale nadają się na grilla podane z ulubioną sałatą i sosem czosnkowym.




6 komentarzy:

  1. to jest pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A to mięso mielimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz w kawałku, to trzeba zmielić. W przepisie napisałam mielone :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ludzie,umiecie czytać?

      Usuń
  3. Wyglada zachecajaco,jak dlugo smazyc i na jakim tluszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli piekę na patelni grillowej wtedy staram się nie używać dodatkowo tłuszczu ale można delikatnie posmarować patelnię oliwą. Smażyć ze wszystkich stron kilkakrotnie odwracając do ładnego zrumienienia mięsa. Podobnie jak przy kotletach mielonych :)Pozdrawiam

      Usuń