Bardzo
smaczny dodatek do obiadu. U mnie najczęściej
do ziemniaków duszonych oraz jajka sadzonego lub kotletów mielonych.
Składniki:
2
ogórki zielone szklarniowe lub kilka gruntowych
1
duży kubek zakwaszanej śmietany 18 % lub jogurt naturalny
Sól,
pieprz czarny, cukier do smaku
Opcjonalnie
koperek
Wykonanie:
Ogórki
umyć, obrać i pokroić cienko w plasterki. Można zrobić to też na tarce do
szatkowania.
Osolić,
dodać cukier i pieprz. Nie podaję tu szczegółowych proporcji, każdy dodaje wg
własnych upodobań.
Odstawić
ogórki na ok 10 minut aby się zmorzyły i puściły sok. Wtedy dodać śmietanę lub
jogurt ewentualnie jeszcze doprawić. Opcjonalnie dodać posiekany koperek.
Pyszne ogóreczki :) uwielbiam takie do obiadu :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCzasem dodaję odrobinę octu by zakwasic mocniej. Uwielbiam, koniecznie z koperkiem i również najbardziej lubię do duszonych ziemniaków z jajem sadzonym. PYCHA
OdpowiedzUsuń