Składniki;
0,5 kg
skrzydełek z kurczaka
3 pęczki
białych szparagów
2 pęczki
zielonego koperku
plaster
selera
5 marchewek
2-3 kulki
ziela angielskiego
1 liść
laurowy
ok.3l wody
Kawałek
zielonej części pora
Śmietanka
30% Mlekovita
Sól lub vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do
smaku
opcjonalnie 2 łyżki mąki
Wykonanie;
Wstawić w
garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów
) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać
pokrojone w kostkę ziemniaki . W mojej zupie ich nie było. Gotować wywar na małym ogniu około 30 minut po
tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki szparagi. Gotować jeszcze chwilę
dodać drugi drobno pokrojony koperek. Na koniec kiedy zupa jest już gotowa i
już się nie gotuje zaciągnąć śmietaną. Ja do przygotowania zupy wykorzystałam
śmietankę 30% Mlekovita. Bardzo ładnie zagęszcza, nadaje pyszny smak i daje
stuprocentową pewność, że zupa nigdy się nie zważy.
pyszna:)
OdpowiedzUsuń