Naleśniki
2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki
mleka
1,5 szklanki
wody
2 duże jajka
2 szczypty
soli
1 szczypta cukru
olej do smażenia
Wszystkie
składniki wymieszać mikserem. Smażyć cienkie naleśniki na lekko posmarowanej
olejem patelni.
Z podanej
ilości wychodzi około 12 sztuk cienkich naleśników.
Farsz:
300g
pieczarek
Połowa białej
kapusty
Masło,
smalec do smażenia
Duża cebula
Majeranek, kmin
rzymski
Sól, świeżo
mielony pieprz czarny
Olej do
smażenia krokietów
Przygotowanie;
Przygotowanie;
Pieczarki
podsmażyć na maśle klarowanym. U mnie część zblendowanych, część w plasterkach.
Kapustę
drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem.
Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką
dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić
świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego.
Dusić razem do miękkości i odparowania płynu.
Wystudzony
farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku
i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz