środa, 4 maja 2016

Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami






Naleśniki

2,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 duże jajka
2 szczypty soli
1 szczypta cukru 
olej do smażenia


Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Smażyć cienkie naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.
Z podanej ilości wychodzi około 12 sztuk cienkich naleśników.

Farsz:

300g pieczarek
Połowa białej kapusty
Masło, smalec do smażenia
Duża cebula
Majeranek, kmin rzymski
Sól, świeżo mielony pieprz czarny
Olej do smażenia krokietów

Przygotowanie;

 Pieczarki podsmażyć na maśle klarowanym. U mnie część zblendowanych, część w plasterkach.
Kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem.  Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu.
Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz