Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo więc dzisiaj zapraszam na pyszne bułeczki z dziurką czyli bajgle. Są nieco pracochłonne ale smak jest dla nas pełną rekompensatą za czas spędzony przy przygotowaniach. Sprężyste i puszyste wnętrze oraz chrupiąca, aromatyczna, pachnąca ziarnami skórka. Do przygotowania bułeczek użyłam Mąki Basia Extra Wypiek, którą mam przyjemność testować idealnej do wypieków drożdżowych. I powiem Wam, że się nie zawiodłam i mogę ją Wam polecić. Ta mąka naprawdę idealnie się do nich nadaje jak i zapewne do wielu innych drożdżowych wypieków.
Składniki:
0,5kg mąki Extra Wypiek MąkiBasia
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru ( do
ciasta)
2 płaskie łyżki cukru do
gotowania
200ml ciepłego mleka+
100ml ciepłej wody
Jajko do posmarowania
Dodatkowo:
siemię lniane, mak, sezam lub nasiona słonecznika co kto lubi.
Z drożdży, 3 łyżek mąki,
łyżeczki cukru i płynów (woda + mleko)zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut aby
drożdże ruszyły.
Po tym czasie resztę mąki,
sól wymieszać z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć do wysmarowanej
olejem miski na dobrą godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz wyrobić
ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8-10 części. Z każdego kawałka
uformować kulkę, w której palcem zrobić dziurkę.
Ułożyć wszystkie na
papierze do pieczenia i pozostawić do napuszenia na 40 minut. Po tym czasie
kolejno każdą bułeczkę wrzucać do posłodzonej 2 łyżkami cukru gotującej
się wody. Ja gotowałam na głębszej patelni aby łatwo było je odwracać i
wyjmować. Gotować je po ok 1 minucie z
każdej strony po czym wykładać na blachę wyłożoną czystym, suchym papierem,
posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Piec na rumiano w 200
stopniach ok 25-30 minut.
Następnym razem spróbuję bez gotowania aby zobaczyć różnice :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz