poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto popapraniec


Ciasto o ciekawej nazwie chyba ze względu na sposób jego wykonania taki misz- masz na blasze. Ale zapewniam bardzo smaczny mix smaków.



Składniki:
7-8 jaj
1,5 szklanki cukru
100ml oleju
1 łyżeczka octu
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
3/4 szklanki suchego maku
3/4 szklanki wiórków kokosowych

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mały cukier waniliowy
3 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

Dżem z czarnej porzeczki
Gorzka czekolada

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek , mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepać i wymieszać z octem oraz z olejem, delikatnie wmieszać do białek. Następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie razem wymieszać na gładką masę.
Ciasto podzielić na trzy części i do każdej dodać kolejno wiórki, kakao oraz mak. Każdą masę wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemiennie wykładać ciasto.
Ciasto piec w 170 stopniach ok 40 minut. W między czasie kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Ja przed smarowaniem dżemem nasączyłam ciasto likierem amaretto ale nie jest to konieczne.

W miedzy czasie z podanych składników ugotować budyń, do wystudzonego wkręcić miękkie masło.

Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym wyłożyć większą cześć masy budyniowej przykryć drugim blatem, na wierzchu posmarować dżemem porzeczkowym i cienko resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić w lodówce aby ładnie się kroiło. 
Wymiary blaszki 25x37






3 komentarze: