Ciasto o ciekawej nazwie chyba ze względu na sposób jego wykonania taki misz- masz na blasze. Ale zapewniam bardzo smaczny mix smaków.
Składniki:
7-8 jaj
1,5 szklanki cukru
100ml oleju
1 łyżeczka octu
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
3/4 szklanki suchego maku
3/4 szklanki wiórków kokosowych
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mały cukier waniliowy
3 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki
Gorzka czekolada
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek , mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepać i wymieszać z octem oraz
z olejem, delikatnie wmieszać do białek. Następnie dodać mąkę z proszkiem i
delikatnie razem wymieszać na gładką masę.
Ciasto podzielić na trzy części i do każdej dodać kolejno wiórki, kakao oraz
mak. Każdą masę wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemiennie wykładać ciasto.
Ciasto piec w 170 stopniach ok 40 minut. W między czasie kontrolować stopień
wypieczenia patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Ja przed smarowaniem dżemem nasączyłam ciasto likierem amaretto ale nie
jest to konieczne.
W miedzy czasie z podanych składników ugotować budyń, do wystudzonego
wkręcić miękkie masło.
Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym wyłożyć większą cześć masy
budyniowej przykryć drugim blatem, na wierzchu posmarować dżemem porzeczkowym i
cienko resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić w
lodówce aby ładnie się kroiło.
Wymiary blaszki 25x37
fajne ciacho i jaka nazwa :)
OdpowiedzUsuńI do tego bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńojjjj, zjadłoby się ;) Już czuję jak wypełnia moje kubki smakowe :D
OdpowiedzUsuńAle cukru tak duzo
OdpowiedzUsuńCukru daję mniej. Ciasto super 😀
OdpowiedzUsuńCiasto super 😀 Cukru daję mniej.
OdpowiedzUsuń