niedziela, 8 maja 2016

Fasolka po bretońsku

 

SKŁADNIKI:

  0,5 kg fasoli piękny Jaś
 3-4 liście laurowe
 4-5 ziarna ziela angielskiego
 250 g kiełbasy podwędzanej
 250 g boczku wędzonego
 olej do smażenia
 2 duże cebule
 1 puszka pomidorów
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-opcjonalnie
 Szczypta tymianku
Odrobinę papryczki chili jalapeno  wg upodobań smakowych, jeśli lubimy pikantne dania
 sól, słodka papryka 
 pieprz czarny do smaku
 kostka bulionowa

 opcjonalnie 1 łyżka mąki
 1 łyżka masła

Składniki:

Fasolę zalać zimną wodą , pozostawić na co najmniej 12 godzin.
Są różne  praktyki jeśli chodzi o gotowanie fasolki w wodzie w której się moczyła lub świeżej. Ja gotuję w tej wodzie, w której się moczyła, do miękkości na wolnym ogniu z kostką bulionową, jeśli używacie, ale może być sól.
Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie .
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć dodać pokrojoną cebulę. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę.
Całość gotować jeszcze kilka minut.
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Najlepiej nam smakuje ze świeżym pieczywem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz