SKŁADNIKI:
0,5 kg fasoli piękny Jaś
3-4 liście laurowe
4-5 ziarna ziela angielskiego
250 g kiełbasy podwędzanej
250 g boczku wędzonego
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-opcjonalnie
Szczypta tymianku
Odrobinę papryczki chili jalapeno wg upodobań smakowych, jeśli lubimy pikantne dania
sól, słodka papryka
pieprz czarny do smaku
kostka bulionowa
opcjonalnie 1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Składniki:
Fasolę zalać zimną wodą , pozostawić na co najmniej 12 godzin.
Są różne praktyki jeśli chodzi o gotowanie fasolki w wodzie w której się moczyła lub świeżej. Ja gotuję w tej wodzie, w której się moczyła, do miękkości na wolnym ogniu z kostką bulionową, jeśli używacie, ale może być sól.
Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie .
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć dodać pokrojoną cebulę. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę.
Całość gotować jeszcze kilka minut.
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Najlepiej nam smakuje ze świeżym pieczywem
Są różne praktyki jeśli chodzi o gotowanie fasolki w wodzie w której się moczyła lub świeżej. Ja gotuję w tej wodzie, w której się moczyła, do miękkości na wolnym ogniu z kostką bulionową, jeśli używacie, ale może być sól.
Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie .
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć dodać pokrojoną cebulę. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę.
Całość gotować jeszcze kilka minut.
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Najlepiej nam smakuje ze świeżym pieczywem
Smaczny obiadek
OdpowiedzUsuń