poniedziałek, 30 maja 2016

Ogórki małosolne na sucho




W sieci sporo przepisów na tzw. ogórki małosolne na sucho. Na sucho, bo rzeczywiście nie dodajemy do nich wody. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Średnio 2 razy w tygodniu przygotowuję te ogórki i cieszą się naprawdę popularnością. To też świetny sposób dla osób na dłuższych piknikach czy biwakach, gdzie byłoby nieco kłopotliwe przygotować ogórki w słoiczkach.

Na 1 kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżki soli
mały pęczek koperku
4-5 ząbków czosnku ( kroje na połówki aby wydobyć smak)
Liście chrzanu u mnie dodatkowo liście wiśni
Kawałek korzenia chrzanu ale nie koniecznie
Ogórki umyć, obciąć końcówki z obu stron. Wszystkie produkty wrzucić do woreczka foliowego, zamieszać i zawiązać.  Na 3-4 godzinki wstawić do lodówki po czym wyjąc i pozostawić na resztę doby na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej.
Ja przygotowuję ogórki popołudniu i rano są już gotowe do jedzenia.





8 komentarzy:

  1. Interesujący sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam wypróbować naprawdę smaczne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję ten przepis ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu od zeszłego roku goszczą w naszym domu dzięki tobie pycha :-* Ela Ludwiczak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu, bardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej majówki :)

      Usuń
  5. A nic nie pisze o soli??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak w opisie"Wszystkie produkty wrzucić do woreczka foliowego, zamieszać i zawiązać. " Pozdrawiam serdecznie

      Usuń