W sieci sporo przepisów na
tzw. ogórki małosolne na sucho. Na sucho, bo rzeczywiście nie dodajemy do nich
wody. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Średnio 2 razy w tygodniu przygotowuję
te ogórki i cieszą się naprawdę popularnością. To też świetny sposób dla osób
na dłuższych piknikach czy biwakach, gdzie byłoby nieco kłopotliwe przygotować ogórki w
słoiczkach.
Na 1 kg ogórków gruntowych
2 płaskie łyżki soli
mały pęczek koperku
4-5 ząbków czosnku ( kroje
na połówki aby wydobyć smak)
Liście chrzanu u mnie
dodatkowo liście wiśni
Kawałek korzenia chrzanu
ale nie koniecznie
Ogórki umyć, obciąć
końcówki z obu stron. Wszystkie produkty wrzucić do woreczka foliowego,
zamieszać i zawiązać. Na 3-4 godzinki
wstawić do lodówki po czym wyjąc i pozostawić na resztę doby na kuchennym
blacie w temperaturze pokojowej.
Ja przygotowuję ogórki
popołudniu i rano są już gotowe do jedzenia.
Interesujący sposób :)
OdpowiedzUsuńMARYSIU! I JA SPROBUJE JE PRZYGOTOWAC. DZIEKUJE ZA PRZEPIS,POZDRAWIAM SERDECZNIE.
UsuńPolecam wypróbować naprawdę smaczne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis ..
OdpowiedzUsuńPolecam, pozdrawiam :)
UsuńGosiu od zeszłego roku goszczą w naszym domu dzięki tobie pycha :-* Ela Ludwiczak
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu, bardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej majówki :)
UsuńA nic nie pisze o soli??
OdpowiedzUsuńjak w opisie"Wszystkie produkty wrzucić do woreczka foliowego, zamieszać i zawiązać. " Pozdrawiam serdecznie
Usuń