środa, 25 maja 2016

Mizeria z ogórków




Bardzo smaczny dodatek do obiadu. U mnie najczęściej  do ziemniaków duszonych oraz jajka sadzonego lub kotletów mielonych.



Składniki:

2 ogórki zielone szklarniowe lub kilka gruntowych
1 duży kubek zakwaszanej śmietany 18 % lub jogurt naturalny
Sól, pieprz czarny, cukier do smaku
Opcjonalnie koperek

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić cienko w plasterki. Można zrobić to też na tarce do szatkowania.
Osolić, dodać cukier i pieprz. Nie podaję tu szczegółowych proporcji, każdy dodaje wg własnych upodobań.
Odstawić ogórki na ok 10 minut aby się zmorzyły i puściły sok. Wtedy dodać śmietanę lub jogurt ewentualnie jeszcze doprawić. Opcjonalnie dodać posiekany koperek.





2 komentarze:

  1. Pyszne ogóreczki :) uwielbiam takie do obiadu :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem dodaję odrobinę octu by zakwasic mocniej. Uwielbiam, koniecznie z koperkiem i również najbardziej lubię do duszonych ziemniaków z jajem sadzonym. PYCHA

    OdpowiedzUsuń