Na finał
listopadowej edycji Mąki Basi pojawiły się tym razem przepyszne, aromatyczne naleśniki faszerowane ricottą z
mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego
posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3
Składniki
na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka, dodać sól i roztrzepane jajka przy pomocy rózgi kuchennej.
Dodać mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec dodać mleko i zioła
prowansalskie. Odstawić ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie
zbyt gęste, dodać mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodać trochę
mąki.
Gorącą patelnię wysmarować masłem i wylać na nią porcję ciasta. Smażyć
naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły.
Składniki
na farsz
1op. mrożonego szpinaku, liście
250 g sera ricotta
1 kulka sera mozzarella 125g
1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku
Przygotowanie:
Rozmrożony
szpinak chwilę podsmażyć na 2 łyżkach masła aż straci surowość. Do wystudzonego
szpinaku dodać ser ricotta, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość wymieszać przy pomocy widelca. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i
znów wszystko wymieszać.
Składniki
na sos beszamelowy
2 łyżki mąki Basia Wrocławska
Około 0,5 litra mleka
50 g masła
gałka muszkatołowa do smaku
sól i biały mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozpuścić
masło, a następnie dodać mąkę. Przy
pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszać. Dodać mleko i przyprawy. Ciągle
mieszając, doprowadzić do powstania kremowego sosu.
Dodatkowo
Twardy ser grana padano
Faszerowanie naleśników:
Na każdym naleśniku rozprowadzić łyżkę sosu beszamelowego oraz szpinakowego
farszu. Naleśnik złożyć jak krokiet. Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadzić
kilka łyżek beszamelu. Ułożyć naleśniki jeden obok drugiego. Polać naleśniki
pozostałym sosem i posypać je startym serem.
Piec naleśniki 15 minut na środkowej półce piekarnika następnie włączyć
opcję grilla i podpiec naleśniki aż się apetycznie zrumienią.
Pysznie! Uwielbiam szpinak pod każdą postacią :) i do tego te sery! Niebo! :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do dodania przepisu do serowej akcji na durszlak.pl :)
Wspaniały pomysł ja ostatnio zrobiłam zielone naleśniki ze szpinakiem zapraszam na blog fajne masz przepisy https://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, z pewnością zajrzę pozdrawiam serdecznie
Usuń