Aromatyczne
i wilgotne ciasto czekoladowe. Idealnie wpasuje się w świąteczne menu.
Piekę je
dość często, bo świetnie smakuje a przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych
do której należę, od koleżanki Ewy :)
Składniki:
1 kostka masła
250g lub margaryny do pieczenia
4 jajka
1i 0,5 szklanki
mąki pszennej tortowej
1i 0,5
szklanki cukru
6 pełnych
stołowych łyżek ( to, te do zupy) czerwonego wina „Grzaniec”
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao
2 łyżeczki cukru
waniliowego
Przygotowanie:
Masło
rozpuścić w garneczku, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao oraz
wino. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru.
Z powstałej
masy odlać 0,5szklanki, odstawić.
Do
wystudzonej masy w garneczku dodać 4 żółtka , mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na puszysto białka.
Piec w
formie keksówce ( 30x12 ) około 50minut.
Należy
kontrolować ciasto pod koniec pieczenia, gdyż każdy piekarnik trochę inaczej
piecze.
Po
upieczeniu i lekkim wystudzeniu polać ciasto pozostawioną wcześniej polewą. Dowolnie
udekorować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz