Pierwszym
wyzwaniem grudniowej edycji konkursu
Mąki Basi, w którym biorę udział jest- MLECZNA KANAPKA
Sprężysty,
czekoladowy biszkopt z cudownie mlecznym wnętrzem.
Idealna do
kawy czy herbaty a przede wszystkim zdrowa przekąska dla naszych pociech.
Składniki,
biszkopt:
50g mąki Basia extra Wypiek
6 jajek
100g cukru
50g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli. Ubijając jajka mikserem na
najwyższych obrotach dodawać porcjami cukier. Następnie dodać na raz: mąką
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej
wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni.
Biszkopt piec w temperaturze
170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt
przesuszyć).
Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić, delikatnie zdjąć papier.
U mnie na biszkopcie powstała taka jakby skórka, którą delikatnie zdjęłam.
Wtedy powierzchnia ciasta jest idealnie gładka jak w oryginalnej mlecznej
kanapce.
Krem
250 ml mleka
250 ml śmietany 30% + dodatkowo 100ml do namoczenia żelatyny
80 g mąki Basia Krupczatka
70 g cukru
20 g żelatyny
sok z połowy cytryny
aromat waniliowy do smaku. U mnie buteleczka 9ml, dodałam do ciasta
połowę buteleczki.
Przygotowanie:
Do garnka wsypać mąkę krupczatkę, cukier, wlać mleko i aromat waniliowy.
Całość zagotować cały czas mieszając. Ugotować bardzo gęsty budyń, który
odstawić do wystudzenia.
W między czasie żelatynę wsypać do niewysokiej miseczki zalać 100ml
śmietanki, odstawić do napęcznienia na około 10minut.
Następnie włożyć ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby żelatyna
się rozpuściła. Należy kontrolować w trakcie podgrzewania aby nie doprowadzić
żelatyny do zagotowania.
250ml śmietanki ubić na sztywno,
dodać do wystudzonego budyniu.
Do tego dodać rozpuszczoną żelatynę.
Porada:
wcześniej, zanim połączę żelatynę z masą budyniowo-śmietanową, do miseczki z
żelatyną dodaję najpierw 1łyżkę masy dopiero wtedy dodaję do całości.
Zapobiegnie, to ewentualnemu zważeniu się masy.
Całość wymieszać mikserem używając najszybszych obrotów. Do gotowego kremu
na koniec dodać sok z połowy cytryny. Masa
dość szybko gęstnieje.
Składanie ciasta:
Upieczony biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę posmarować przygotowanym
kremem i przykryć go drugą połową biszkoptu.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Gotowe pokroić w zgrabne kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz