niedziela, 8 grudnia 2019

Mleczna kanapka



Pierwszym wyzwaniem  grudniowej edycji konkursu Mąki Basi, w którym biorę udział jest- MLECZNA KANAPKA
Sprężysty, czekoladowy biszkopt z cudownie mlecznym wnętrzem.
Idealna do kawy czy herbaty a przede wszystkim zdrowa przekąska dla naszych pociech.

Składniki, biszkopt:

50g mąki Basia extra Wypiek
6 jajek
100g cukru
50g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli. Ubijając jajka mikserem na najwyższych obrotach dodawać porcjami cukier. Następnie dodać na raz: mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko wymieszać mikserem do połączenia  składników.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni.
Biszkopt  piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez  ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć).
Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić, delikatnie zdjąć papier.
U mnie na biszkopcie powstała taka jakby skórka, którą delikatnie zdjęłam. Wtedy powierzchnia ciasta jest idealnie gładka jak w oryginalnej mlecznej kanapce.

Krem

250 ml mleka
250 ml śmietany 30% + dodatkowo 100ml do namoczenia żelatyny
80 g mąki Basia Krupczatka
70 g cukru
20 g żelatyny
sok z połowy cytryny
aromat waniliowy do smaku. U mnie buteleczka 9ml, dodałam do ciasta połowę  buteleczki.

Przygotowanie:
Do garnka wsypać mąkę krupczatkę, cukier, wlać mleko i aromat waniliowy.
Całość zagotować cały czas mieszając. Ugotować bardzo gęsty budyń, który odstawić do wystudzenia.

W między czasie żelatynę wsypać do niewysokiej miseczki zalać 100ml śmietanki, odstawić do napęcznienia na około 10minut.
Następnie włożyć ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby żelatyna się rozpuściła. Należy kontrolować w trakcie podgrzewania aby nie doprowadzić żelatyny do zagotowania.
250ml  śmietanki ubić na sztywno, dodać do wystudzonego budyniu.
Do tego dodać rozpuszczoną żelatynę.

Porada: wcześniej, zanim połączę żelatynę z masą budyniowo-śmietanową, do miseczki z żelatyną dodaję najpierw 1łyżkę masy dopiero wtedy dodaję do całości. Zapobiegnie, to ewentualnemu zważeniu się masy.

Całość wymieszać mikserem używając najszybszych obrotów. Do gotowego kremu na koniec  dodać sok z połowy cytryny. Masa dość szybko gęstnieje.

Składanie ciasta:

Upieczony biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę posmarować przygotowanym kremem i przykryć go drugą połową biszkoptu.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Gotowe pokroić w zgrabne kanapki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz