Pysznie
chrupiące ciasto, aromatyczne i soczyste mięso oraz ulubione dodatki.
Idealny na kolację czy spotkanie ze znajomymi :)
Chyba nie
trzeba dłużej zachwalać tego pysznego burgera jedynie zachęcić do jego
przygotowania. A zapewniam, że zostanie na dłużej w Waszym menu :)
Ciasto:
500g mąki tortowej ( u mnie tortowa orkiszowa)
300ml ciepłej wody
1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciasta
20g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn: do wody dodać 2łyżki mąki, cukier oraz drożdże. Wymieszać i pozostawić do czasu aż drożdże ruszą.
Następnie wlać zaczyn do pozostałej mąki, dodać rozmącone jajko, oliwę, sól i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia około 60 min.
Farsz
400g mielonego mięsa wołowego
1 spora cebula
( u mnie czerwona)
100-150g ulubionego żółtego sera
100-150g ulubionego żółtego sera
Po 3 łyżki ketchupu
oraz musztardy ( u mnie słodko-pikantna Kremska)
4-5szt. ogórków konserwowych ( u mnie domowe ogórki kanapkowe z kurkumą)
4-5szt. ogórków konserwowych ( u mnie domowe ogórki kanapkowe z kurkumą)
Sól, pieprz
do smaku. Mielony kmin rzymski oraz papryka słodka po 2-3 łyżeczki wg. uznania
Opcjonalnie: garść podsmażonych pieczarek
Przygotowanie:
Mięso
podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z posiekaną w kostkę cebulą. Dodać
przyprawy. Ogórki pokroić w kosteczkę.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie nierówne części
Przygotowane ciasto podzielić na dwie nierówne części
Większą część
rozwałkować i wyłożyć na dno tortownicy
26cm, tak aby zachodziło lekko na boki.
Następnie wyłożyć usmażone mięso, na nie pokrojone w kostkę ogórki, na nich rozsmarować ketchup i musztardę.
Następnie wyłożyć usmażone mięso, na nie pokrojone w kostkę ogórki, na nich rozsmarować ketchup i musztardę.
Posypać
startym serem. Przykryć drugą częścią ciasta lekko dociskając boki. Posmarować
roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka i posypać sezamem.
Piec w
nagrzanym piekarniku góra/dół 180C* 25min. + 3- 4 minuty tylko dolna grzałka
Porada:
pokrojone ogórki oraz podsmażone mięso przed wyłożeniem na ciasto najlepiej
lekko odsączyć na sicie aby pozbyć się nadmiaru płynu/tłuszczu
Źródło inspiracji:
grupa kulinarna
Własnoręcznie zrobiony burger, to jest ten smak!
OdpowiedzUsuńO, tak to prawda :) Pozdrawiam
Usuń