niedziela, 21 sierpnia 2016

Ogórki kanapkowe z kurkumą




Ogórki są rewelacyjne aromatyczne i chrupiące. Robię je już kolejny rok, bo rodzina uwielbia, ja zresztą też :)

Składniki:

Ogórki średniej wielkości
500ml wody
1 i ¾ szklanki octu 10%
1 i ¾ szklanki cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kurkumy
1płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Ogórki umyć, pokroić w plastry. Układać we wcześniej przygotowanych słoikach. Zalewa: wodę zagotować z cukrem oraz przyprawami. Dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Zalewę przelać przez sito( przecedzić) i gorącą zalać przygotowane ogórki. Słoiki mocno zakręcić, pasteryzować około 7 minut od momentu zagotowania (tj. wstawić słoiki do wyłożonego ściereczką garnka, zalać wodą w 2/3 wysokości słoików). Porcja wystarcza na około 5-6słoików po 400ml







Inspiracja/źródło Kulinarne Szaleństwa Margarytki

11 komentarzy:

  1. Pyszne ogóreczki, na zimę w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, tak. Moja rodzinka się nimi zajada ;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ogóreczki, może jeszcze zrobię kilka słoiczków takich :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś otworzyliśmy z mężem pierwszy słoiczek, ogórki są przepyszne i cudownie chrupiące! :) Jutro dostanę ogórki z działki i będę je dorabiać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Takie komentarze to mód na serce <3 Pozdrawiam bardzo serdcznie

      Usuń
  5. nie pisze ile ogorkow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podałam dokładnej ilości ogórków, ile kto ma. Wtedy odpowiednio powiększam ilość zalewy. Porcja na około 2,5kg ogórków.Pozdrawiam

      Usuń
  6. Tylko pol litra wody na tyle octu i cukru? Nie sa zbyt intensywne?

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Kurkuma jest przede wszystkim zdrowa, daje ładny kolor ale też nie powtarzalny smak. Dla mnie lepszy niż curry, łagodniejsza. A ogórki są super chrupkie.

      Usuń