niedziela, 21 sierpnia 2016

Ogórki kanapkowe z kurkumą




Ogórki są rewelacyjne aromatyczne i chrupiące. Robię je już kolejny rok, bo rodzina uwielbia, ja zresztą też :)

Składniki:

Ogórki średniej wielkości
500ml wody
1 i ¾ szklanki octu 10%
1 i ¾ szklanki cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kurkumy
1płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Ogórki umyć, pokroić w plastry. Układać we wcześniej przygotowanych słoikach. Zalewa: wodę zagotować z cukrem oraz przyprawami. Dodać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Zalewę przelać przez sito( przecedzić) i gorącą zalać przygotowane ogórki. Słoiki mocno zakręcić, pasteryzować około 7 minut od momentu zagotowania (tj. wstawić słoiki do wyłożonego ściereczką garnka, zalać wodą w 2/3 wysokości słoików). Porcja wystarcza na około 5-6słoików po 400ml







Inspiracja/źródło Kulinarne Szaleństwa Margarytki

5 komentarzy:

  1. Pyszne ogóreczki, na zimę w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, tak. Moja rodzinka się nimi zajada ;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ogóreczki, może jeszcze zrobię kilka słoiczków takich :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś otworzyliśmy z mężem pierwszy słoiczek, ogórki są przepyszne i cudownie chrupiące! :) Jutro dostanę ogórki z działki i będę je dorabiać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Takie komentarze to mód na serce <3 Pozdrawiam bardzo serdcznie

      Usuń