wtorek, 30 sierpnia 2016

Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki



Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby.
Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne .

Składniki:

3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek)
1kg marchwi
5 średniej wielkości cebul
1 puszka ananasa(bez soku)
3 ketchupy 450-475g o smaku łagodnym
1 ketchup 450-475g o smaku pikantnym
1/2 szklanki octu 10%
300g cukru
4 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1 mała główka czosnku ok 10-12 ząbków
1 szklanka oleju

Przygotowanie:

Olej wlać do garnka dodać po kolei ketchup, cebulę gotować ok 15 minut. Do tego dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, całe ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz. Wymieszać i gotować kolejne 15 minut po czym dodać pokrojoną w kostkę lub paski kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gotować do czasu aż papryka straci surowość, stanie się szklista wtedy dodać ocet i jeszcze chwilę pogotować. Gorący sos przełożyć w słoiki, pasteryzować ( na mokro)20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.








5 komentarzy:

  1. Czy z tych proporcji co pani podała wychodzi tyle słoików co na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z dwóch porcji:) Na porcję wychodzi około 6,700ml gotowego sosu, pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wygląda znakomicie. Muszę wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię co roku, my też bardzo lubimy. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Jest przepyszny, wyrazisty i smakuje zarówno z ryżem jak i z makaronem 🙂

    OdpowiedzUsuń