wtorek, 30 sierpnia 2016

Sos paprykowo-cebulowy z ananasem, słodko-kwaśny w słoiki



Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby.
Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne .

Składniki:

3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek)
1kg marchwi
5 średniej wielkości cebul
1 puszka ananasa(bez soku)
3 ketchupy 450-475g o smaku łagodnym
1 ketchup 450-475g o smaku pikantnym
1 szklanka octu 10%
300g cukru
4 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1 mała główka czosnku ok 10-12 ząbków
1 szklanka oleju

Przygotowanie:

Olej wlać do garnka dodać po kolei ketchup, cebulę gotować ok 15 minut. Do tego dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, całe ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz. Wymieszać i gotować kolejne 15 minut po czym dodać pokrojoną w kostkę lub paski kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gotować do czasu aż papryka straci surowość, stanie się szklista wtedy dodać ocet i jeszcze chwilę pogotować. Gorący sos przełożyć w słoiki, pasteryzować ( na mokro)20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.








2 komentarze:

  1. Czy z tych proporcji co pani podała wychodzi tyle słoików co na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z dwóch porcji:) Na porcję wychodzi około 6,700ml gotowego sosu, pozdrawiam serdecznie

      Usuń