Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby.
Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć
dodając pieprz cayenne .
Składniki:
3kg papryki różnokolorowe
( waga po oczyszczeniu z pestek)
1kg marchwi
5 średniej wielkości cebul
1 puszka ananasa(bez soku)
3 ketchupy 450-475g o
smaku łagodnym
1 ketchup 450-475g o smaku
pikantnym
1/2 szklanki octu 10%
300g cukru
4 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki świeżo
mielonego pieprzu czarnego
1 mała główka czosnku ok
10-12 ząbków
1 szklanka oleju
Przygotowanie:
Olej wlać do
garnka dodać po kolei ketchup, cebulę gotować ok 15 minut. Do tego dodać startą
na tarce jarzynowej marchewkę, całe ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz.
Wymieszać i gotować kolejne 15 minut po czym dodać pokrojoną w kostkę lub paski
kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gotować do czasu aż papryka
straci surowość, stanie się szklista wtedy dodać ocet i jeszcze chwilę
pogotować. Gorący sos przełożyć w słoiki, pasteryzować ( na mokro)20 minut od
momentu zagotowania się wody w garnku.
Czy z tych proporcji co pani podała wychodzi tyle słoików co na zdjęciu?
OdpowiedzUsuńTo z dwóch porcji:) Na porcję wychodzi około 6,700ml gotowego sosu, pozdrawiam serdecznie
UsuńWygląda znakomicie. Muszę wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobię co roku, my też bardzo lubimy. Pozdrawiam serdecznie
UsuńJest przepyszny, wyrazisty i smakuje zarówno z ryżem jak i z makaronem 🙂
OdpowiedzUsuń