Dawno nie było u nas domowego chleba a ten jest pyszny i pachnący. Smak i konsystencja jak dla mnie idealna. Zajadaliśmy jeszcze ciepły z samym masłem
Składniki:
6oo ml ciepłej wody
16g suszonych drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju /oliwy
Przygotowanie:
Mąkę , drożdże , sól i cukier wsypać do miski
stopniowo dolewać wodę oraz oliwę wyrabiać
ręcznie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto
będzie dość kleiste lecz dosypywanie mąki nie jest wskazane. Miskę z ciastem
przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę. Po tym czasie znów zagnieść ciasto
i dalej odstawić na kolejną godzinę.
Blaszkę do pieczenia w moim przypadku okrągła tortownica 26cm
ale mogą być dwie małe keksówki wysmarować oliwą i posypać płatkami
owsianymi. Ciasto przełożyć do formy posypać ulubionymi ziarnami oraz poprószyć
mąką i odstawić jeszcze na 30 minut. W między czasie nastawić piekarnik na
220stopni góra/dół , piec chleb 40 minut. Chleb po upieczeniu powinien głucho
brzmieć gdy popukamy go od spodu. Wystudzić na kratce.
Super chlebek, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko i jest pyszny. Rodzinka rozkroiła połowę na ciepło.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :) muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, szczerze polecam :)Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWow...ale piekny.Koniecznie musze go upiec.Dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuń