czwartek, 18 sierpnia 2016

Jabłka w cieście


Pyszne jabłka w cieście. Idealne na deser na ciepło i na zimno.                           
 Mi zdecydowanie smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem i cynamonem

Składniki:

150 g mąki u mnie  Mąka Basia
150ml mleka w temperaturze pokojowej
2 duże jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Olej do smażenia
Opcjonalnie cynamon

5-6szt sporych jabłek najlepsze lekko kwaskowe

Dodatkowo cukier do obtaczania upieczonych jabłek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz zwykłego cukru i oleju wymieszać na gładką, jednolitą masę. Jabłka umyć obrać ze skórki i wydrążyć środki po czym pokroić na plastry. Jabłka zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej.  Ja smażę w rondelku na głębokim oleju na nie za ostrym ogniu aby swobodnie opiekły się na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym następnie obtoczyć w cukrze. Opcjonalnie posypać cynamonem.




Dzień polskiej żywności 2016

4 komentarze:

  1. ależ smaku nabralam na takie jabłka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę smaczne. Znikają w mig po usmażeniu ;)

      Usuń
  2. O jakiej konsystencji ma być ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniej więcej gęstej śmietany, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń