Pyszne jabłka w cieście. Idealne na deser na ciepło i na zimno.
Mi zdecydowanie smakują jeszcze ciepłe
posypane cukrem i cynamonem
Składniki:
150 g mąki u
mnie Mąka Basia
150ml mleka
w temperaturze pokojowej
2 duże jajka
2 łyżeczki
cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Olej do
smażenia
Opcjonalnie cynamon
5-6szt sporych jabłek najlepsze lekko kwaskowe
Dodatkowo cukier
do obtaczania upieczonych jabłek
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki oprócz zwykłego cukru i oleju wymieszać na gładką, jednolitą masę.
Jabłka umyć obrać ze skórki i wydrążyć środki po czym pokroić na plastry.
Jabłka zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Ja smażę w rondelku na głębokim oleju na nie za
ostrym ogniu aby swobodnie opiekły się na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu
ułożyć na ręczniku papierowym następnie obtoczyć w cukrze. Opcjonalnie posypać
cynamonem.
ależ smaku nabralam na takie jabłka
OdpowiedzUsuńSą naprawdę smaczne. Znikają w mig po usmażeniu ;)
UsuńO jakiej konsystencji ma być ciasto?
OdpowiedzUsuńMniej więcej gęstej śmietany, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysl
OdpowiedzUsuń