Pyszne kremowe ciasto o kawowym aromacie
Składniki:
500g sera
waniliowego w wiaderku
200g masła
3 szt.
żółtka
2 szklanki
mleka w proszku
3 łyżki
cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 płaskie
łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 duże
opakowanie okrągłych biszkoptów
Ciemne kakao+
cukier puder do posypania/dekoracji
U mnie
tortownica 26cm wyłożona folią spożywczą.
Przygotowanie:
Na początek
przygotować kawę rozpuszczalną z połowy szklanki gorącej wody najlepiej w nie
wysokiej miseczce.
Żelatynę
rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić.
Na blaszce
ułożyć maczane w kawie biszkopty.
Żółtka
utrzeć do białości z cukrem pudrem. Jeśli używamy białego serka nie smakowego
wtedy dodać o 1 łyżkę więcej cukru pudru niż w przepisie.
W osobnej
misce utrzeć miękkie masło, do którego dodać utarte żółtka oraz 3 łyżki
przestudzonej kawy. Razem wymieszać po czym dodawać porcjami ser
oraz mleko w proszku razem zmiksować na gładką masę. Do przygotowanej masy wlać przestudzoną żelatynę. Aby uniknąć zważenia się masy najlepiej ją zahartować. To znaczy do filiżanki z rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną dodaję 2 łyżki ubitej masy serowej mieszam i dopiero dodaję całość do miski. Wtedy mam pewność, że nie spotka mnie nie miła niespodzianka. Wymieszać i ułożyć na biszkoptach. Na wyłożonej masie ułożyć kolejną warstwę maczanych ciasteczek. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać ciasto ciemnym kakao, cukier puder do dekoracji.
oraz mleko w proszku razem zmiksować na gładką masę. Do przygotowanej masy wlać przestudzoną żelatynę. Aby uniknąć zważenia się masy najlepiej ją zahartować. To znaczy do filiżanki z rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną dodaję 2 łyżki ubitej masy serowej mieszam i dopiero dodaję całość do miski. Wtedy mam pewność, że nie spotka mnie nie miła niespodzianka. Wymieszać i ułożyć na biszkoptach. Na wyłożonej masie ułożyć kolejną warstwę maczanych ciasteczek. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać ciasto ciemnym kakao, cukier puder do dekoracji.
Inspiracja/źródło
OSTRA NA SŁODKO
Czy użycie żółtek jest niezbędne?
OdpowiedzUsuńŻółtka wzbogacają smak ciasta ale nie są konieczne jeśli z jakiś powodów nie możesz ich dodać. W zamian możesz dodać 3 łyżki gęstej śmietany 18%. Pozdrawiam
UsuńCzy mogę mleko w proszku zastąpić czymś innym? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChcę tylko się dowiedzieć czy mogę zastąpić czymś mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, to mleko w proszku dodaje właśnie tego oryginalnego smaku ciasta oraz naturalnie zagęszcza nam masę. Jeśli pominiesz całkowicie mleko w proszku musisz dodać 2 łyżeczki żelatyny a i będzie to już zupełnie inny smak sernika.Pozdrawiam serdecznie
Usuń