sobota, 20 sierpnia 2016

Serowy torcik bez pieczenia



Pyszne kremowe ciasto o kawowym aromacie



Składniki:

500g sera waniliowego w wiaderku
200g masła
3 szt. żółtka
2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
4  łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 płaskie łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
Ciemne kakao+ cukier puder do posypania/dekoracji

U mnie tortownica 26cm wyłożona folią spożywczą.

Przygotowanie:

Na początek przygotować kawę rozpuszczalną z połowy szklanki gorącej wody najlepiej w nie wysokiej miseczce.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić.

Na blaszce ułożyć maczane w kawie biszkopty.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem pudrem. Jeśli używamy białego serka nie smakowego wtedy dodać o 1 łyżkę więcej cukru pudru niż w przepisie.
W osobnej misce utrzeć miękkie masło, do którego dodać utarte żółtka oraz 3 łyżki przestudzonej kawy. Razem wymieszać po czym dodawać porcjami ser
oraz mleko w proszku razem zmiksować na gładką masę. Do przygotowanej masy wlać przestudzoną żelatynę. Aby uniknąć zważenia się masy najlepiej ją zahartować. To znaczy do filiżanki z rozpuszczoną, przestudzoną żelatyną dodaję 2 łyżki ubitej masy serowej mieszam i dopiero dodaję całość do miski. Wtedy mam pewność, że nie spotka mnie nie miła niespodzianka. Wymieszać i ułożyć na biszkoptach. Na wyłożonej masie ułożyć kolejną warstwę maczanych ciasteczek. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać ciasto ciemnym kakao, cukier puder do dekoracji.






Inspiracja/źródło OSTRA NA SŁODKO

5 komentarzy:

  1. Czy użycie żółtek jest niezbędne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka wzbogacają smak ciasta ale nie są konieczne jeśli z jakiś powodów nie możesz ich dodać. W zamian możesz dodać 3 łyżki gęstej śmietany 18%. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy mogę mleko w proszku zastąpić czymś innym? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcę tylko się dowiedzieć czy mogę zastąpić czymś mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, to mleko w proszku dodaje właśnie tego oryginalnego smaku ciasta oraz naturalnie zagęszcza nam masę. Jeśli pominiesz całkowicie mleko w proszku musisz dodać 2 łyżeczki żelatyny a i będzie to już zupełnie inny smak sernika.Pozdrawiam serdecznie

      Usuń