Składniki:
Jak zrobić domowy makaron, zasada jest prosta - na każde 100g mąki pszennej
+ 1 jajko + szczypta soli. Z 300g mąki wyszło mi 450g suchego makarony, 880g po ugotowaniu.
Podane składniki wrzucić do miski lub wyłożyć na stolnicy i zagnieść dokładnie
sprężyste, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Po czym
odstawić ciasto na makaron do miseczki i przykryć ściereczką na 15-20 minut. Po
tym czasie podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na cieniutki placuszek
po czym kroić nożem lub maszynką do makaronu na odpowiednią szerokość w
zależności jaki makaron chcemy uzyskać. Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, ja czasami dodaję jeszcze odrobinę oliwy ale jeśli ma to być makaron podawany z sosem wtedy oliwę należy pominąć . Domowy makaron
idealnie nadaje się do rosołu lub wszelkiego rodzaju sosów i zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz