niedziela, 28 sierpnia 2016

Skubaniec Patrycji z jabłkami



Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru + 3 łyżki
5 jaj, białka osobno
3 płaskie łyżeczki do pieczenia
1 kostka margaryny do pieczenia lub masła (250g)
2 łyżki kakao
1kg jabłek ( może być to również agrest, czy porzeczka)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta soli do ciasta

Przygotowanie:

Mąkę, cukier (3 łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao. Z każdej części ciasta odłożyć nieco na kruszonkę. Jasną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki, na to poskubać ciemne ciasto. W między czasie obrać i pokroić jabłka w kosteczkę, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem, wyłożyć na ciemnym cieście.  Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru, wyłożyć na jabłkach. Na pianę poskubać odłożone ciasto na okruchy. Piec 45minut w 200stopniach, ale najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia patyczkiem ponieważ każdy piekarnik nieco inaczej piecze. Blaszka do pieczenia 38x25





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz