Składniki:
3,5
szklanki mąki pszennej
1
szklanka cukru + 3 łyżki
5
jaj, białka osobno
3
płaskie łyżeczki do pieczenia
1
kostka margaryny do pieczenia lub masła (250g)
2
łyżki kakao
1kg
jabłek ( może być to również agrest, czy porzeczka)
2
łyżeczki cynamonu
2
łyżeczki cukru waniliowego
Szczypta
soli do ciasta
Przygotowanie:
Mąkę,
cukier (3 łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem
zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao. Z każdej
części ciasta odłożyć nieco na kruszonkę. Jasną częścią ciasta wyłożyć dno
blaszki, na to poskubać ciemne ciasto. W między czasie obrać i pokroić jabłka w
kosteczkę, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem, wyłożyć na ciemnym cieście.
Z białek ubić na sztywno pianę z
dodatkiem 1 szklanki cukru, wyłożyć na jabłkach. Na pianę poskubać odłożone
ciasto na okruchy. Piec 45minut w 200stopniach, ale najlepiej sprawdzać pod koniec
pieczenia patyczkiem ponieważ każdy piekarnik nieco inaczej piecze. Blaszka do
pieczenia 38x25
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz