poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chleb orkiszowo - pszenny




Dawno nie było u nas domowego chleba a ten jest pyszny i pachnący. Smak i konsystencja jak dla mnie idealna. Zajadaliśmy jeszcze ciepły z samym masłem

Składniki:

500g mąki orkiszowej u mnie  Basia Mąka z Orkiszu Pełnoziarnista
300g mąki pszennej u mnie  Basia Mąka Extra Wypiek
6oo ml ciepłej wody
16g suszonych drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju /oliwy

Przygotowanie:

Mąkę , drożdże , sól i cukier wsypać do miski stopniowo dolewać wodę oraz oliwę wyrabiać  ręcznie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto będzie dość kleiste lecz dosypywanie mąki nie jest wskazane. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę. Po tym czasie znów zagnieść ciasto i dalej odstawić na kolejną godzinę.  Blaszkę do pieczenia w moim przypadku okrągła tortownica 26cm
ale mogą być dwie małe keksówki wysmarować oliwą i posypać płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć do formy posypać ulubionymi ziarnami oraz poprószyć mąką i odstawić jeszcze na 30 minut. W między czasie nastawić piekarnik na 220stopni góra/dół , piec chleb 40 minut. Chleb po upieczeniu powinien głucho brzmieć gdy popukamy go od spodu. Wystudzić na kratce.






5 komentarzy:

  1. Marzenko i jest pyszny. Rodzinka rozkroiła połowę na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale :) muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, szczerze polecam :)Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow...ale piekny.Koniecznie musze go upiec.Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń