Metodą prób i błędów powstał naprawdę pyszny makaron z wieprzowiną. Moi
synowie zachwyceni i na pewno wpisuje się w nasze menu na stałe. Zdjęcia oczywiście do poprawki, bo tylko te, w wersji roboczej zdążyłam zrobić ;)
Składniki:
700g mięsa z karkówki wieprzowej
2 średniej wielkości cebule
1 szklanka wody
1/3 szklanki białego cukru
2 łyżki sosu rybnego
3-4 łyżki sosu
sojowo-grzybowego lub ciemnego sojowego
1 łyżeczka lub więcej sosu sambal oelek
2 łyżki przyprawy pięć smaków
3 łyżki drobno pokrojonego szczypioru
Olej rzepakowy do smażenia
1op. warzywnej mieszanki chińskiej
Dodatkowo:
U mnie makaron nitki (do spaghetti) równie dobrze może to być ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Makaron/ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć chwilę warzywa aby zostały jeszcze lekko chrupiące, odstawić.
Mięso
pokroić na cienkie paski zamarynować na 20minut w sosie sojowo-grzybowym, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, w woku lub dużej patelni
do momentu aż zmięknie po czym dodać pokrojoną w duże paski cebulę. Razem smażyć
aż cebula straci surowość. Jeśli zostanie sosu z marynowania dodać do mięsa.
Odstawić na bok.
Do małego garneczka wsypać cukier oraz ¼ ilości wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż zrobi się karmelowy kolor. Dodać pozostałą wodę dokładnie mieszać i dalej gotować do lekkiego odparowania i zgęstnienia.
Do usmażonego wcześniej mięsa dodać karmelowy syrop, przygotowane warzywa, sos rybny, przyprawę chińską 5smaków oraz ostry sos.
Całość podsmażyć kilka minut do połączenia składników.
Podałam wymieszane z makaronem oraz obficie posypane pokrojonym drobno szczypiorem.
Inspiracja internetchińskieprzepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz