Gdy zabraknie w domu pieczywa, to najlepszy czas na wypróbowanie tego przepisu na bułeczki. Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz nikt im się nie oprze. A zapach świeżego pieczywa rozchodzący się po domu bezcenny…
Składniki
500g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
7g suchych drożdży instant
1łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia około 40 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów odstawić do napuszenia na 10minut.
Przed włożeniem do piekarnika uformować bułkę, nagniatając ją po środku tępą stroną noża. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25minut w 180stopniach
Inspiracja:internet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz