poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Bułki z przedziałkiem

Gdy zabraknie w domu pieczywa, to najlepszy czas na wypróbowanie tego przepisu na bułeczki. Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz nikt im się nie oprze. A zapach świeżego pieczywa rozchodzący się po domu bezcenny…

 Składniki

 500g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody

150 ml ciepłego ale nie gorącego mleka

7g suchych drożdży instant

1łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

5 łyżek oleju rzepakowego

 Przygotowanie:

Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia około 40 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów odstawić do napuszenia na 10minut.

Przed włożeniem do piekarnika uformować bułkę, nagniatając ją po środku tępą stroną noża. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25minut w 180stopniach


Inspiracja:internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz