A przepis ten pochodzi z jednej z grup kulinarnych @mojakuchnia, do której mam przyjemność należeć, gdzie wspólnie powstają oto takie pyszności i nie tylko…
Składniki:
600g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko + 1 jajko do posmarowania gotowego chlebka
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy może być smakowa/ziołowa z dodatkami
Masełko ziołowe:
1/2 kostki prawdziwego masła
po cztery
łyżki siekanego zielonego koperku, siekanej natki pietruszki oraz bazylii do wyboru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzać (ma być ciepłe, nie gorące), dodać cukier, 2łyżki mąki.
Dokładnie wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży.
Do miski wsypać mąkę dodać sól, rozkłócone jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę.
Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie miękkie masło wymieszać z zieleniną, solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części wyłożyć na stolnicę, rozwałkować.
Każdą z części
posmarować przygotowanym masełkiem ziołowym, ciasto pokroić na paski. Każdy
pasek zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć w harmonijkę i ułożyć w
tortownicy, keksówce lub zwykłej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie tym razem w 3 wąskich keksówkach oryginalnie wyścielonych papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia/napuszenia na około 15minut. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem można posypać sezamem, czarnuszką… wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 180stopniach.
Pięknie się upiekły. Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
UsuńDziekuje za zdjecia "krok po kroku" jak wykonac .Jest bardzo pomocne
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję pozdrawiam świątecznie :)
Usuń