wtorek, 23 marca 2021

Chlebek ziołowy odrywany

Bardzo aromatyczny, chrupiący z zewnątrz, w środku puszysty chlebek, który idealnie pasuje do mięs, serów, wędlin z grilla ale chyba najlepiej smakuje solo bez zbędnych dodatków jeszcze ciepły…

A przepis ten pochodzi z jednej z grup kulinarnych @mojakuchnia, do której mam przyjemność należeć, gdzie wspólnie powstają oto takie pyszności i nie tylko…

 Składniki:

600g mąki pszennej

30g świeżych drożdży

¾ szklanki ciepłego mleka

1 szklanka ciepłej wody

1 jajko + 1 jajko do posmarowania gotowego chlebka

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy może być smakowa/ziołowa z dodatkami

 Masełko ziołowe:

1/2 kostki prawdziwego masła

po cztery łyżki siekanego zielonego koperku, siekanej natki pietruszki oraz bazylii do wyboru

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mleko podgrzać (ma być ciepłe, nie gorące), dodać cukier, 2łyżki mąki.

Dokładnie wymieszać i odstawić do ruszenia drożdży.

Do miski wsypać mąkę dodać sól, rozkłócone jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę.

Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W między czasie miękkie masło wymieszać z zieleniną, solą i zmiażdżonym czosnkiem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części wyłożyć na stolnicę, rozwałkować.

Każdą z części posmarować przygotowanym masełkiem ziołowym, ciasto pokroić na paski. Każdy pasek zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć w harmonijkę i ułożyć w tortownicy, keksówce lub zwykłej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie tym razem w 3 wąskich keksówkach oryginalnie wyścielonych papierem do pieczenia.

Tak przygotowane ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia/napuszenia na około 15minut. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem można posypać sezamem, czarnuszką… wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 180stopniach.




4 komentarze:

  1. Pięknie się upiekły. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za zdjecia "krok po kroku" jak wykonac .Jest bardzo pomocne

    OdpowiedzUsuń