Babka gotowana, to świetna alternatywa dla osób, które z jakiegoś
powodu nie posiadają piekarnika.
Puszysta, wilgotna i aromatyczna. To babka, która już na stałe
zagości w moim słodki menu.
Składniki
250g masła lub margaryny do pieczenia
6 jaj (osobno żółtka i białka)
1 szklanka cukru
0,5szklanki mąka pszenna tortowa
1 szklanka cukru
0,5szklanki mąka pszenna tortowa
0,5 szklanki mąka krupczatka
1szklanka mąka ziemniaczana
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową
1szklanka mąka ziemniaczana
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową
Przygotowanie:
W misie miksera utrzeć masło z cukrami oraz żółtkami.
W misie miksera utrzeć masło z cukrami oraz żółtkami.
Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz
mleko.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wszystko razem dokładnie wymieszać
łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Zamknąć ją i zanurzyć we wrzącej wodzie do ¾ wysokości.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 1h i 20 minut
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Zamknąć ją i zanurzyć we wrzącej wodzie do ¾ wysokości.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 1h i 20 minut
Podpowiedź: napełnioną formę obciążyć od góry aby stała stabilnie w garnku Wysokość foremki 17cm
Pięknie wyrosła.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję pozdrawiam ;)
UsuńBardzo podoba mi sie przepis,jednak gdzie taka forme kupic mozna
OdpowiedzUsuńOsobiście kupiłam swoją formę na internecie, na allegro ale moja mama kupiła w sklepie z garnkami, formami do pieczenia. Czasami bywają w marketach. Pozdrawiam serdecznie
UsuńA jakiej wielkości jest ta forma? Bo są tzw. duże i małe...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. 🤗
Mam tą wyższą 17cm wysokości https://allegro.pl/oferta/form-garnek-pokryw-gotowania-gotowanej-babki-duza-8002643523
UsuńWitam, a przepis na polewę czekoladową?
OdpowiedzUsuńPolewa czekoladowa (miękka):
Usuń100 ml śmietany kremówki 30-36%
100 g gorzkiej, mlecznej czekolady
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy, gotowe :) pozdrawiam
Super piękna babka zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDzien dobry.
OdpowiedzUsuńCudowne, jednak mocno zapomniane ciasto, ktore zna jedynie „Starszyzna”. Dobry sposob to przelozyc ok 2/3 ciasta do formy, do pozostalej dodac 2 lyzki kakao, dokladnie wymieszac i dodac do formy. Stworzy to fajny efekt i dodatkowy smak. Sprawdzone i babka wychodzi rownie ladnie 😊