Słodki deser
dla łasuchów z przepyszną limonkową masą śmietanową
Sok nie zawiera cukru ani wody, nie
jest to koncentrat lecz naturalny sok wyciśnięty ze świeżych limonek
Dużym atutem
buteleczka @Limmi ma kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym pochodzącym ze
skórki cytrusów, który w
małych
ilościach wypuszczany jest gdy nalewa się sok.
• Dzięki
połączeniu soku z olejkiem, produkt zyskuje właściwy aromat i smak świeżo
wyciśniętych limonek.
Składniki
beza:
5 białek
300 g cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
:
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do
pieczenia.
Na papierze narysować 6 kółek o średnicy ok 15cm – ja przyłożyłam
talerzyk deserowy i od niego odrysowałam kółka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier
Pod koniec ubijania dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Masa bezowa powinna być lśniąca.
Ubitą pianę nałożyć na narysowane kółka i delikatnie ją rozłożyć,
zaciągając łyżką boki od dołu ku górze.
Na środku zrobić łyżką wgłębienie na masę śmietanową.
Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°po czym zmniejszyć temperaturę
do 75 stopni i suszyć bezę 90 minut.
Każdy piekarnik piecze nieco inaczej więc należy sprawdzać bezę co jakiś czas aby
nie zbrązowiała. W razie potrzeby zmniejszyć temperaturę do 50stopni.
Po tym czasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do
całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać.
Do
dekoracji:
Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta
Składniki
masa śmietanowa:
250 g serka mascarpone
300 g słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak
chcemy uzyskać.
Opcjonalnie dla koloru pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura
malinowa.
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z
dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki.
Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić
dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować
owocami.
Najlepiej podawać w dniu przygotowania
Limmi:
• Orzeźwia w
drinkach
• Tworzy
desery
• Łączy
owoce
• Latem gasi
pragnienie
• Uszlachetnia
mięsa
• Idealny do
ryb
•
Fantastyczny do sałatek
#limmi
#cytrusowamoclimmi
Gdzie kupić
Limmi: sklepy tradycyjne w całej Polsce (i sieci lokalne np. Sklepy Doroty)
Makro C&C, Selgros, E.Leclerc,
Intermarche,
Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum i sklepy internetowe np. frisco.pl
Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również pozdrawiam ;)
Usuń