Składniki:
1kg mąka Basia Uniwersalna typ 480
220 ml wody
400 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zaczyn:
Do miseczki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki, cukier i letnie mleko. Wszystko wymieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży i zostawić na 30 minut.
Ciasto właściwe na kawiorki: do dużej miski dodaj- mąkę, wodę, sól oraz zaczyn. Składniki najpierw wymieszać łyżką, a następnie wyłożyć wszystko na blat i wyrobić ciasto. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręcznikiem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto ponownie wyłożyć na blat oprószony mąką i odgazować je, czyli przerobić je kilka razy. Teraz ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 kawiorki o długości +/- odpowiadającej długości blaszki z wyposażenia piekarnika. W tym momencie kawiorki będą miały średnicę ok. 7 cm. Kawiorki ułożyć na papierze do pieczenia ( zachowując sporą odległość)
Przykryć ręcznikiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Włączyć piekarnik na temperaturę 220 stopni (bez termo obiegu). W środku zostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Przy pomocy żyletki lub ostrego noża ponacinać kawiorki. Wyjąć gorącą blaszkę z piekarnika i przełożyć na nią kawiorki wraz z papierem do pieczenia na którym wyrastały. Przy pomocy atomizera lub pędzla spryskać/ posmarować kawiorki wodą. Włożyć blaszkę wraz z kawiorkami do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie:
10
minut- 220 stopni, bez termo obiegu, środkowa półka. Następnie zredukować temperaturę
do 180 stopni i kontynuować pieczenie przez 25 minut. W międzyczasie można
kawiorki w piekarniku spryskać wodą w ten sposób uzyskamy rumianą i chrupiącą
skórkę.
Upieczone kawiorki wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz