sobota, 21 listopada 2020

Binsztych - tarta orzechowa

Binsztych- nieprzesłodzona orzechowa tarta.

Idealne ciasto dla smakoszy orzechów. Pyszne rozpływające się w ustach kruche ciasto ze skórką cytrynową, aromatyczne orzechowe wnętrze z nutą korzenną oraz przepyszny karmel, to zestaw idealny.

  Składniki:

 Ciasto kruche:

 200g mąka krupczatka

 100g zimne masło

 2łyżki cukier puder

 szczypta soli

 skórka z połowy cytryny

 zimna woda: 3-4 łyżki lub nieco więcej

Nadzienie orzechowe:

 200g orzechy włoskie

 100ml śmietanka 30%

 2 jajka

 ½ łyżeczki przyprawy korzennej

 2łyżki cukru pudru

 Sos karmelowy:

100g cukier kryształ

 50g masła

 100ml śmietanka 30 %

 150g orzechy włoskie

 Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć ciasto.

 Przygotowanie:

 Masło z mąką wysiekać. Można użyć do tego blendera. Dodać pozostałe składniki i 3 łyżki zimnej wody. Jeśli ciasto będzie się słabo kleić dodać czwartą łyżkę wody. Wyrobić składniki tylko do ich połączenia się.

Ciasto ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na wymiar formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem kruchym. Widelcem podziurkować ciasto. Włożyć do chłodzenia do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( bez termo obiegu) na 20 minut lub do momentu kiedy się zarumieni.

W tym czasie wykonać nadzienie orzechowe. Orzechy drobno posiekać, np. przy pomocy blendera.Do śmietanki dodać: jajka, cukier, przyprawę korzenną. Wszystko rozkłócić przy pomocy rózgi kuchennej lub widelca. Dodać posiekane orzechy i całość wymieszać łyżką.

Z piekarnika wyjąć podpieczoną tartę i wyłożyć farsz. Ciasto może być gorące. Kontynuować pieczenie w 180 stopniach przez 5-10 minut czyli do momentu kiedy wierzchnia warstwa nadzienia się zetnie/ podpiecze. Wyjąć tartę z piekarnika.

Na patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową, zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać. Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu tarty. Pozostawić do wystudzenia.  
Uwaga. Cukier może się topić nie równomiernie, w tej sytuacji jeśli tylko stopiona jego część przybierze kolor jasnego karmelu, przemieścić na te stronę resztę niestopionego cukru i całość wymieszać. Wszytko się wówczas sprawnie roztopi. Nie czekać, ponieważ stopiony cukier zacznie dymić, oznacza to, że się przypalił i sos karmelowy będzie bardzo ciemny z wyraźnym smakiem goryczy.

 

 

 

 

 

 

Źródło: blog Tapenda

2 komentarze:

  1. Czy to autorski przepis, bo chyba wypadało by napisać, że BASI :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać ze zrozumieniem każdy przepis konkursowy jest opatrzony etykietą Mąka Basia, konkurs oraz podane jest źródło przepisu :), pozdrawiam

      Usuń