Binsztych- nieprzesłodzona orzechowa tarta.
Idealne ciasto dla smakoszy orzechów. Pyszne rozpływające się w ustach kruche ciasto ze skórką cytrynową, aromatyczne orzechowe wnętrze z nutą korzenną oraz przepyszny karmel, to zestaw idealny.
Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąka krupczatka
100g zimne masło
2łyżki cukier puder
szczypta soli
skórka z połowy cytryny
zimna woda: 3-4 łyżki lub nieco więcej
Nadzienie orzechowe:
200g orzechy włoskie
100ml śmietanka 30%
2 jajka
½ łyżeczki przyprawy korzennej
2łyżki cukru pudru
Sos karmelowy:
100g cukier kryształ
50g masła
100ml śmietanka 30 %
150g orzechy włoskie
Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć ciasto.
Przygotowanie:
Masło z mąką wysiekać. Można użyć do tego blendera. Dodać pozostałe składniki i 3 łyżki zimnej wody. Jeśli ciasto będzie się słabo kleić dodać czwartą łyżkę wody. Wyrobić składniki tylko do ich połączenia się.
Ciasto ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować
na wymiar formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem kruchym. Widelcem
podziurkować ciasto. Włożyć do chłodzenia do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( bez termo
obiegu) na 20 minut lub do momentu kiedy się zarumieni.
W tym czasie wykonać nadzienie orzechowe. Orzechy drobno posiekać, np. przy pomocy blendera.Do śmietanki dodać: jajka, cukier, przyprawę korzenną. Wszystko rozkłócić przy pomocy rózgi kuchennej lub widelca. Dodać posiekane orzechy i całość wymieszać łyżką.
Z piekarnika wyjąć podpieczoną tartę i wyłożyć farsz. Ciasto może być gorące. Kontynuować pieczenie w 180 stopniach przez 5-10 minut czyli do momentu kiedy wierzchnia warstwa nadzienia się zetnie/ podpiecze. Wyjąć tartę z piekarnika.
Na patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową,
zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać.
Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do
uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu
się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu
tarty. Pozostawić do wystudzenia.
Uwaga. Cukier może się topić nie równomiernie, w tej sytuacji jeśli tylko
stopiona jego część przybierze kolor jasnego karmelu, przemieścić na te stronę
resztę niestopionego cukru i całość wymieszać. Wszytko się wówczas sprawnie
roztopi. Nie czekać, ponieważ stopiony cukier zacznie dymić, oznacza to, że się
przypalił i sos karmelowy będzie bardzo ciemny z wyraźnym smakiem goryczy.
Źródło: blog Tapenda
Czy to autorski przepis, bo chyba wypadało by napisać, że BASI :(
OdpowiedzUsuńProszę czytać ze zrozumieniem każdy przepis konkursowy jest opatrzony etykietą Mąka Basia, konkurs oraz podane jest źródło przepisu :), pozdrawiam
Usuń