Ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki oleju
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
dodatkowo:
1 litrowy słoik prażonych jabłek lub tak jak u mnie przesmażone tarte
jabłka, które zaprawiałam w słoiczki na jesień.
Można również przesmażyć na bieżąco 1,5kg jabłek najlepiej kwaskowych z
odrobiną cukru i łyżką masła + 3 łyżki kaszki manny.
Opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem na gęstą pianę, dodając żółtka. Dalej kolejno dodać
olej, aromat oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Całość
delikatnie wymieszać do gładkiego połączenia składników. Połowę ciasta
przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia( tylko dno) formy.
Podpiec przez około 15 minut w 170stpniach do lekkiego zezłocenia ciasta.
Na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone i wystudzone jabłka.
Na warstwie jabłkowej rozsmarować
resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika piec kolejne 30 minut w 170stopniach.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wymiary mojej formy 21x31 z otwieranym bokiem
źródło inspiracji:
Kulinarna Wiola
Wyglada wspaniale i napewno jest b.dobre Dziekuje
OdpowiedzUsuńI ja bardzo dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam serdecznie
UsuńUwielbiam wszystkie szarlotki, takiej jeszcze nie piekłam ciekawe jak mi wyjdzie:-)
OdpowiedzUsuńWstawia pani na nagrzany piekarnik ?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńPysznie wygląda i napewno bardzo smaczne.Mogę prosić o dokładny przepis na ten lukier bo widać że jest taki fajny plastyczny, mi zawsze pęka i kruszy się. Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam lukier i odmierzałam proporcje :) Tak więc na 1 szklankę cukru pudru przypada 4,5-5łyżek soku z cytryny lub gorącej wody.Musimy jednak kontrolować gęstość.
UsuńSzczerze, to nie mam dokładnych proporcji zawsze robię na tzw. oko. sypię cukier puder i albo dolewam gorąca wodę małymi porcjami do konsystencji gęstej śmietany lub sok z cytryny. Cukier musi być dokładnie utarty.
OdpowiedzUsuńMnie niestety zrobił się zakalec na dole i nie wiem dlaczego :(
OdpowiedzUsuńMożna przypuszczać, że jeśli ciasto było podpieczone wcześniej to w takim razie jabłka miały zbyt dużo soku i dlatego powstał zakalec. Choć muszę przyznać, że mi nigdy sie nie przydarzył.
OdpowiedzUsuńOd razu wyłożylam jabłka cieple
UsuńDlaczego wyszedł mi zakalec?
OdpowiedzUsuńNaprawdę ciężko powiedzieć. Zawsze układam wystudzone lub zimne jabłka ze słoiczka nigdy nie miałam problemu z tym ciastem.
UsuńPolecam. Robiłam jabłecznik z tego przepisu już kilka razy. Zawsze wychodził genialnie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Usuń