Zamiast tradycyjnego chrustu dziś róże zwane karnawałowymi.
Składniki:
50g roztopionej, ostudzonej margaryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Białko z jednego jajka
dodatkowo : ulubiony dżem lub marmolada
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru iciepłego mleka zrobić zaczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać zaczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić na gładką masę. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać krążki o trzech różnych wielkościach. Delikatnie ponacinać w koło i nakładać jeden na drugi ( lepiąc krążki na białko)mocniej przyduszając. Tak przygotowane ciastka wrzucać na gorący olej najmniejszym krążkiem do dołu. Po upieczeniu pudrować i udekorować ulubionym dżemem .
Bardzo apetyczne róże, pięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń