środa, 1 lutego 2017

Róże karnawałowe





Zamiast tradycyjnego chrustu dziś róże zwane karnawałowymi. 
 




Składniki:

0,5 kg mąki pszennej Basia
3/4szklanki ciepłego lecz nie gorącego mleka
50g  świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
50g roztopionej, ostudzonej margaryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Białko z jednego jajka

dodatkowo : ulubiony dżem  lub marmolada

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru iciepłego mleka zrobić zaczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać zaczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić na gładką masę. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać krążki o trzech różnych wielkościach. Delikatnie ponacinać w koło i nakładać jeden na drugi ( lepiąc krążki na białko)mocniej przyduszając. Tak przygotowane ciastka wrzucać na gorący olej najmniejszym krążkiem do dołu. Po upieczeniu pudrować i udekorować ulubionym dżemem .




3 komentarze: