Mięciutkie, lekkie pączki z piekarnika.
Składniki
ciasta:
Zaczyn: 25 g
świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki ciepłego mleka
Na
ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
40 g masła
3 żółtka
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
40 g masła
3 żółtka
Dodatkowo:
Powidła lub ulubiona marmolada , nutella
Powidła lub ulubiona marmolada , nutella
Przygotowanie:
Zaczyn:
wymieszać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i mleko. Odstaw na
10 minut pod przykryciem, aż drożdże ruszą.
Podgrzać 3/4szklanki mleka i rozpuść w nim masło.
W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, wymieszaj mąkę, sól i cukier.
W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, wymieszaj mąkę, sól i cukier.
Dodać
zaczyn, żółtka oraz mleko z masłem. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego ok. 5
minut.
Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypywać mąką.
Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypywać mąką.
Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby zwiększyło swoją objętość
dwukrotnie.
Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie wyłożyć na posypany mąką blat
Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie wyłożyć na posypany mąką blat
Uformować placek, delikatnie rozciągając go i ugniatając, tak
żeby miał ok. 2 cm grubości.
Szklanką lub okrągłą wykrawaczką wyciąć kółka i delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Szklanką lub okrągłą wykrawaczką wyciąć kółka i delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę z pączkami przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 25 minut.
Piec w 180*C przez około 12-15 minut.
Piec w 180*C przez około 12-15 minut.
Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą przy
pomocą szprycy, posypać cukrem pudrem lub polukrować
Najlepsze są świeże, w dniu upieczenia.
Najlepsze są świeże, w dniu upieczenia.
Źródło inspiracji: Zasmakuj z Wioletką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz